Ohh jak cudownie że ponownie weekend!
Bardzo pracowity tydzień.
Na liczniku zrobione od wtorku 1400km... Poznań / Wawa / Poznań / Wrocław / Poznań
Znaleziony świetny Hotel we Wrocławiu! Polecam Puro Hotel...i ta temperatura we Wrocławiu 22C!
Kwitnące wszystkie drzewa owocowe, baa nawet magnolie!
Dziś wróciłam i trzeba jeść! I wcale nie trzeba się namęczyć.
A jak się nie męczyć to ... Risotto!
Risotto z prawdziwkami i chorizo.
Lista składników dla 4 osób przystawka / 2 osoby danie główne :
- 250g ryżu arborio / do risotto
- 300ml rosołu z kury / może być knorr w żelu
- 300ml białego wytrawnego wina
- opakowanie prawdziwków mrożonych / ja kupuje w Piotrze i Pawle firmy Provincja
- garść pokrojonego w kostkę chorizo / kupione w Alma
- garść startego na grubej tarce sera Parmezan
- garść startego na tarce sera Pecorino Romano
- masło śmietankowe 4 łyżki
- 6 łyżek śmietany 36% / ja kupuje smietanę Rama w Macro
- tymianek
- peperoncino suszone
- oliwa
- pieprz
- sól
- 4 ząbki czosnku / w drobniutkie plastry
- 2 szalotki / w kostkę
- oliwa truflowa
Na patelnię wrzucamy łyżkę masła i oliwę z oliwek.
Gdy się rozgrzeje, wrzucamy cebulę i czosnek, następnie dodajemy ryż i smażymy ok. 5min aż ryz zacznie się szklić.
Dodajemy chochlę rosołu, czekamy aż wchłonie.
Dodajemy łyżke masła i łyżke śmietany, dalej czekamy.
Dodajemy chorizo i łyżkę rosołu, czekamy.
Dodajemy połowę wina.
Dodajemy grzyby i łyżkę rosołu.
Dodajemy przyprawy i resztę wina.
Jeśli ryz jest już dobry w smaku / musi być lekko twardy / , wyłączamy gaz, wrzucamy resztę masła i 3/4 startego sera, mieszamy i zakrywamy patelnie przykrywką na 5 min.
Nakrywamy do stołu.
Podajemy z lampka białego wina.
Smacznego!
ja kiedyś robiłam z marynowanymi grzybkami i było super, więc i ta wersja mnie przekonuje :)
OdpowiedzUsuń