Długi weekend i dłuuugie gotowanie...
Zaczynamy od: Mules Mariniere wg przepisu Jagoda&Satnam z warsztatów kulinarnych w Spot.
Lista zakupów na 4 os:
2 kg małży
1 szklanka białego wytrawnego wina
2 posiekane drobno szalotki
2 łyżki zimnego masła
2 łyżki posiekanej pietruszki i szczypiorku
4 ząbki drobniutko posiekanego czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
Wypełnij umywalkę zimną wodą i wrzuć małże na 30 min. Wyrzuć wszystkie małże mocno otwarte. Wyszoruj i oczyść z wąsów./nie szarp ich delikatnie wyciągaj/.
W bardzo duzym garnku podgrzej oliwę, dodaj czosnek, szalotkę i smaż aż do miękkości, ale nie na brązowo. Dodaj białe wino i małże, przykryj przykrywką. Gotuj na małym ogniu do momentu aż wszystkie muszle się otworzą. Potrząśnij mocno garnkiem aby mieć pewność że wszystkie małże się ugotowały.
Odlej wywar z małż, małże zdejmij z gazu i pozostaw pod przykryciem.
Wywar odlany doprowadź do wrzenia, dodaj masło i posiekaną natkę pietruszki i szczypior.
Wyłóż na talerze / nie otwarte małże wyrzuć!/, polej sosem.
Mi smakowało bardzo ze świeżą bagietką.
Polecam!
aż zgłodniałam...
OdpowiedzUsuń