Gdy człowiek styrany, gdy człowiek poza domowym ogniskiem, ma jedynie marzenie aby pójść spać, wypocząć przyjemnie i w warunkach zbliżonych choć częściowo do domowych.
Ja znalazłam takie miejsce będąc w podróży...http://www.villanova.info.pl/
Pięknie, cudownie, rodzinnie, domowo w doborowym towarzystwie Właścicieli z widokami o których "miastowi" mogą jedynie śnić. A... a propos śpi się doskonale!
Poniższy przepis to pewnego rodzaju adaptacja ostatniej mojej kolacji w Villa Nowa w Jeleniej Górze. Carpaccio Owocowe z fetą, sosem vinegret miętowo-miodowym .... orgia kubków smakowych gwarantowana!
Ta potrawa pozwoli każdemu z Was zachować smak Lata na długo!
Składniki na 1 osobę:
- pomarańcza
- grapefruit czerwony
- mandarynka
- 1/2 limonki
- 4 plastry szynki parmeńskiej
- garść rukoli
- 1/4 fety greckiej
- kwiaty lawendy
- liście mięty
- kwiaty oregano
- ocet winny biały
- miód
- sól
- pieprz
- musztarda francuska
- oliwa z oliwek dobrej jakości
Cytrusy: potrzebny będzie naprawdę ostry nóż aby móc obrać cytrusy i pokroić je w bardzo cieniutkie plasterki. Układamy je na przemian kolorami, na środek układamy ruccolę uprzednio wymieszaną w sosie vinegre / ocet+sól rozmieszaj+oliwa+miód+posiekana mięta/. Na ruccolę układamy plastry porwanej szynki parmeńskiej i ser feta / proszę nie kupujcie nie oryginalnej fety sałatka straci smak /.
Do miski po wymieszanej ruccoli dodajemy oliwę i oblewamy owoce.
Kruszymy kwiaty laweny i oregano....zajadamy głośno! Można a nawet trzeba mlaskać, zachwalać i delektować się!
Dziękuje Państwu Ewie i Pawłowi Kucharskim za tak miło spędzany czas w ich zaciszu http://www.villanova.info.pl/.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz