W prostocie klucz smaku ! To ciasto jest kolejnym przykładem.
Przepis na drożdżowe ciasto maślane wg. receptury Michel Roux.
· 70 ml letniego mleka
· 15 g świeżych drożdży
· 500 g mąki
· 15 g drobnej mąki / ja użyłam Szymanowskiej przesianej przez sito podwójnie.
· 6 jaj wiejskich
· 350 g masła lekko miękkiego / wyjęłam je 1h wcześniej z lodówki
· 60 g cukru pudru lub cukru drobnego
· na koniec do posmarowania 1 żółtko roztarte z 1 łyżką mleka
Wlać do miski mleko, dodać drożdże i mieszać tak długo aż się rozpuszczą. W misce /jeśli macie kitchen aid może być jeśli nie w podstawowy sposób/ umieścić jaja, mąkę, sól, dodać mieszanek mleka i drożdży i delikatnie wyrabiać. W mikserze mieszamy 5 min, ręcznie ok. 10min. Jeśli ciasto przykleiło się do brzegów naczynia odklejamy je delikatnie i ponownie wyrabiamy. W mikserze 10 min, ręcznie 15 min.
W międzyczasie w kolejnej misce mieszamy masło i cukier na jednolita masę. Zaczynamy stopniowo masę cukrową dodawać do ciasta ciągle mieszając.
Pozostawiamy ciasto do wyrośnięcia w misce przykrytej ściereczką na 2h w ciepłym miejscu. Następnie uderzamy w kilkakrotnie i wstawiamy do lodówki na 1h.
Blachę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Przekładamy do niej ciasto, smarujemy je żółtkiem z mlekiem, układamy na wierzchu jabłka. Posypujemy cukrem trzcinowym. Wstawiamy do pieca na 200C 15 min., następnie 160C 30 min.
Podajemy lekko ciepłe z zimnym mlekiem lub latte.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz