Idealna grillowana papryka.
Idealny dodatek do grilla.
Idealny dodatek do obiadu.
Idealna do zapakowania w słoik i podarowania idąc w gości.
Idealna bo smaczna i robi się sama.
Składniki:
2 czerwone papryki
ser Feta
oregano suszone
czarne oliwki
oliwa z oliwek
folia aluminiowa
Rozgrzewamy piekarnik na najmocniejszy grill.
Papryke myjemy, kłujemy widelcem kilkakronie, smarujemy oliwą z oliwek. Wkładamy do piekarnika. Grilluejy z każdej strony aż skórka stanie się czarna.
Wyjmujemy z piekarnika, układamy na foli aluminiowej i szczelnie zakrywamy na ok 15min.
Rozwijamy, wykrajamy środek / powinien wyjść razem z pestkami/ , kroimi na plasterki i delikatnie przy pomocy nożyka ściągamy skórę.
Układamy na talerzu paprykę, ser i oliwki, zlewamy obficie oliwą z oliwek dobrej jakości i sypiemy oregano.
Można zgrillować większą ilość papryki , ułożyć w słoiku razem z fetą i oliwkami, zalać oliwą i przechowywać w lodówce do 7dni.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz