22 lutego 2014

Oponki pomarańczowe

Nigdy jeszcze nie robiłam pączków.
Ostatnio tak dużo wyjeżdżam że z trudem znajduję czas na gotowanie w domu.
Zbliżający się koniec karnawału postanowiłam poświęcić na kilka słodkości.
 
Dziś pomarańczowe oponki. Zainspirowałam się przepisem, który znalazłam na stronie Doroty Świątkowskiej www.mojewypieki.com.
 
Składniki na ok 30 oponek.
  • 14g drożdży świeżych
  • 380g mąki pszennej
  • 250g letniego mleka
  • 3 żółtka
  • 1 łyżeczka ekstraktu pomarańczowego
  • skórka z jednej pomarańczy / drobno posiekana
  • szczypta soli
  • 70g drobnego cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 60g roztopionego masła
1. Zaczyn drożdżowy:
  • drożdże kruszymy + 3 łyżeczki cukru + 2 łyżki mąki + 60ml mleka letniego.
Wszystko bardzo dokładnie łączymy, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 30 minut.
 
2. Ciasto na oponki.
  • łączymy wszystkie elementy i bardzo dobrze mieszamy / ja używam haka w KitchenAid, można także użyć jak sugeruje autorka maszyny do chleba z funkcją ciasta drożdżowego lub na pizzę.
  • na koniec dodajemy roztopione masło i jeszcze kilka minut wyrabiamy
  • obsypujemy blat i nową miskę mąką. Wyjmujemy wyrobioną masę, oprószamy mąką i wkładamy do miski. Przykrywamy na 1,5 godziny.
3. Formowanie oponek.
  • będzie nam potrzebna szklanka / ja użyłam takiej do whisky + kieliszek do wódki.
  • sypiemy blat mąką, i wałkujemy ciasto na grubość ok. 1 centymetra.
  • za pomocą szklanki i kieliszka wykrawamy oponki / środki usmażyłam jako małe pączuszki
  • wycięte oponki przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 60 minut.
4. Smażenie oponek.
  • 1 butelka oleju Kujawskiego
  • głęboka patelnia
Rozgrzewamy powoli olej, powinien mieć temperaturę ok 175c. Ja nie posiadam termometru spożywczego więc poświęciłam dwa małe testowe pączki na sprawdzenie.
Uważajcie b pączuszki i oponki smażą się naprawdę expressowo! Lekko zrumienione przewracamy na druga stronę, wyjmujemy na papier ręcznikowy.
 
5. Dekorowanie.
  •  lukier pomarańczowy / 3 łyżki cukru pudru+3 łyżki soku z pomarańczy lekko podgrzewamy i smarujemy jeszcze cieple pączuszki i oponki
  • cukier puder, sypiemy już zimne.
Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz