6 kwietnia 2014

Kiwi sernik

Wiosna
Zielono mi.
Ledwo zdążyłam się rozpakować z kilku ostatnich dalekich podróży a tu już szykują się kolejne.
Lubię tak.

Poniżej kolejne testy serników przed Wielkanocą.
Tym razem postanowiłam użyć trochę magii i przemienić zwykły sernik w zieloną magiczną deserową potrawę z bombą kiwi!


Składniki:
  • 500 dkg sera mascarpone
  • 3 jaja
  • 1/2 szklanki cukru brązowego
  • 2 łyżki budyniu waniliowego
  • łyżka mąki
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • szczypta barwnika zielonego / naturalnego
  • skórka z 2 limonek
  • 3 biszkopty
  • łyżka masła
1. Jajka mieszamy z cukrem na gładka masę.
2. Wstawiamy piekarnik na 170c.
3. Dodajemy stopniowo ser i łączymy z masą.
4. Dodajemy budyń + mąkę
5. Smarujemy formę masłem i wysypujemy pokruszonymi biszkoptami.
6. Przekładamy masę.
7. Wkładamy do piekarnika. Zmniejszamy temperaturę do 150c i pieczemy 30 minut.
8. Zmniejszamy temperaturę do 120c i pieczemy 1,30h.
9. Sernik stygnie w wyłączonym piekarniku 30 minut.
10. Po ostygnięciu kroimy 3 kiwi w plastry, wrzucamy je do miseczki z żelatyną spożywczą. Układamy delikatnie na serniku. Odkładamy sernik na noc do lodówki.

Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz