29 grudnia 2010

Zupa krem z zielonego groszku i soczewicy.

Coś szybkiego, coś bardzo zdrowego, mega sycącego i coś co można zabrać do pracy w kubku termicznym albo dać dziecku na obiad w zimny dzień...

Zupa krem z zielonego groszku i soczewicy.

Uwielbiam zupy!
Jak nie mam czasu nic gotować, zawsze mam zamrożoną zupę w lodówce.
To takie moje awaryjne jedzenie dla mnie i całej rodziny.
W czasie gdy oni pochłaniają zupę ja mam czas na ugotowanie drugiego dania bądź kolacji.

Poniższa zupa powstała jako potrzeba doładowania witaminowego i energetycznego dla nas po przebytej anginie. Bo jak wiadomo w zielonym najwięcej witamin!

Lista składników na 4 porcje:
  • 2 torebki mrożonego groszku
  • szklanka zielonej soczewicy
  • 2 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 2 ząbki czosnku
  • pęczek natki pietruszki
  • pęczek kolendry
  • skórka z jednej cytryny
  • golonka z indyka / może być pierś z indyka
  • 2 liście laurowe
  • 8 ziaren pieprzu
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 4 ziarna jałowca
  • sól morska
  • łyżka masła
  • śmietana 36%

Do garnka wlewamy 2L wody. Gotujemy. Wrzucamy indyka, zmniejszamy gaz. Gotujemy przez 20min i zbieramy pianę.
Wrzucamy wszystkie składniki / prócz śmietany i masła /.
MOJA RADA: wszystkie zioła włóż w zaparzaczkę do herbaty lub zawiń w gazę i wrzuć do garnka, po zagotowaniu zupy nie trzeba będzie ich szukać.

Gotujemy ok 1h.
Wyjmujemy zioła. Doprawiamy solą do smaku. Wyjmujemy mięso.
Przelewamy zupę do miksera lub blendera. Dodajemy śmietanę i kawałki mięsa.

Podajemy z łyżeczka dodatkowej smietany lub/i grzankami.


Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz