Coś szybkiego, coś bardzo zdrowego, mega sycącego i coś co można zabrać do pracy w kubku termicznym albo dać dziecku na obiad w zimny dzień...
Zupa krem z zielonego groszku i soczewicy.
Uwielbiam zupy!
Jak nie mam czasu nic gotować, zawsze mam zamrożoną zupę w lodówce.
To takie moje awaryjne jedzenie dla mnie i całej rodziny.
W czasie gdy oni pochłaniają zupę ja mam czas na ugotowanie drugiego dania bądź kolacji.
Poniższa zupa powstała jako potrzeba doładowania witaminowego i energetycznego dla nas po przebytej anginie. Bo jak wiadomo w zielonym najwięcej witamin!
Lista składników na 4 porcje:
- 2 torebki mrożonego groszku
- szklanka zielonej soczewicy
- 2 ziemniaki
- 2 marchewki
- 2 ząbki czosnku
- pęczek natki pietruszki
- pęczek kolendry
- skórka z jednej cytryny
- golonka z indyka / może być pierś z indyka
- 2 liście laurowe
- 8 ziaren pieprzu
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 4 ziarna jałowca
- sól morska
- łyżka masła
- śmietana 36%
Do garnka wlewamy 2L wody. Gotujemy. Wrzucamy indyka, zmniejszamy gaz. Gotujemy przez 20min i zbieramy pianę.
Wrzucamy wszystkie składniki / prócz śmietany i masła /.
MOJA RADA: wszystkie zioła włóż w zaparzaczkę do herbaty lub zawiń w gazę i wrzuć do garnka, po zagotowaniu zupy nie trzeba będzie ich szukać.
Gotujemy ok 1h.
Wyjmujemy zioła. Doprawiamy solą do smaku. Wyjmujemy mięso.
Przelewamy zupę do miksera lub blendera. Dodajemy śmietanę i kawałki mięsa.
Podajemy z łyżeczka dodatkowej smietany lub/i grzankami.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz