W pracy gorący okres.
Wyjazdy i długie kilometry do przebycia.
Co tu zrobić by moje dziecko jadło smacznie i różnorodnie.
Zimo/wiosna lekko monotonna, a bez słońca nie ma co liczyć na smaczne wiosenne warzywa.
Nie mam pomysłu i nie wiem co ugotować tak aby się nie namęczyć.
No to klops...
Właśnie! Klops + sezonowe warzywa + delikatny smak azji!
Składniki na 6 porcji:
- 250g mięsa mielonego z indyka
- jajko+żółtko
- 3 łyżki bułki tartej
- 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki startego imbiru
- zioła prowansalskie
- pieprz
- koperek posiekany
- 2l wody
- 2 pokrojone drobno marchewki
- 1/2 selera
- 1 por
- 1/2 opakowania mrożonego groszku
- 1/2 kalafiora
- ziele angielskie
- jałowiec owoc
- sól morska
- liść laurowy 2szt
- olej sezamowy
- natka pietruszki
Gotujemy wodę i wrzucamy wszystkie składniki z listy poniżej wody./bez kalaforia/
Po ok 20min, pierwsze składniki łączymy dokładnie w misce i zaczynamy wyrabiać małe pulpeciki.
Wrzucamy je delikatnie do gotujących się warzyw.
Gdy wypłyną na wierzch, zmniejszamy gaz i gotujemy 30min./po 15 min wrzucamy kalafiora/
W miseczki wrzucamy makaron sojowy, zalewamy gorąca zupa.
Dekorujemy pietruszką i skrapiamy olejem sezamowym.
Można mrozić ;-)
Smacznego!
bardzo lubię takie zupy z pulpecikami :)
OdpowiedzUsuń