Francuski wieczór inspiracji.
Była tarta kurkowa a przed nią oczywiście zupa cebulowa.
M. pilnowała proporcji.
I tak powstała doskonała Soupe a l'oignon les halles.
Lista składników na 4 porcje:
- 500g cebuli żółtej pokrojonej w cienkie plasterki
- 2 łyżki stołowe olivy z oliwek
- 85g masła
- 2 łyżeczki cukru brązowego
- 1 łyżeczka syropu klonowego / miodu
- 1 łyżeczka soli morskiej
- 1i1/2 łyżeczki mąki pszennej
- 600ml bulionu z kury
- 4 łyżki brandy
- ser gruyere
- parmezan
- tymianek świeży
- sól
- pieprz
- oliwa
- czosnek wycisnięty
Roztopić masło z oliwą w dużej patelni lub rondlu o grubym dnie. Dodać cebulę, cukier, syrop klonowy i sól. Zmniejszyć ogień, przykryć i gotować aż cebula zacznie się rumienić. Kiedy cebula zacznie robić się złoto brązowa zdjąć przykrywkę, dodać mąkę i mieszać szybko jeszcze przez 2/3 minuty.
Wlewamy bulion o gotujemy 15 min.
Chleb podpiekamy na grillu, po wyjęciu smarujemy oliwą z z czosnkiem, posypujemy serem.
Do zupy dodajemy brendy, tymianek oskubany.
Przelewamy ja do żaroodpornych miseczek, wkładamy chleb z serem, posypujemy parmezanem.
Zapiekamy w 180C przez 15/20min.
Uwaga nie podajemy od razu zupa jest baaardzo gorąca.
SMACZNEGO!
*zupa inspirowana przepisem Beverly Leblanc.
ten wieczór musiał być idealny..
OdpowiedzUsuńprzyjaciele to podstawa!
OdpowiedzUsuń