Proszę bardzo! Mam na takie awaryjne dni kilka zamrożonych zup kremów w zamrażarce.
Można je przechowywać do 1 miesiąca.
A oto i jeden z nich.
Zupa krem z zielonego groszku i
czerwonej soczewicy.
Porcja na 4 osoby:
- 2 torby mrożonego groszku
- szklanka czerwonej soczewicy
- 4 ząbki czosnku
- 2 szalotki
- pieprz
- sól
- natka pietruszki pęczek
- gałka muszkatałowa
- śmietana 36%
- 600ml rosołu z kury / najlepiej domowego
- oliwa z oliwek
- łyżeczka masła
Wykonanie tej zupy/krem jest banalne!
Na patelnię wlewamy oliwę dodajemy łyżeczkę masła, podsmażamy czosnek i cebulkę.
Wsypujemy dwie torby groszku, zalewamy rosołem, dodajemy soczewicę i przyprawy.
Gotujemy na średnim ogniu ok.45min.
Mielimy w blenderze /jeśli chcecie mieć całkowicie gładki krem przelejcie przez dosyć grube sitko/,
dodajemy śmietanę, pietruszkę łyżkę oliwy z oliwek i ponownie do blendera.
Podajemy z ptysiami, chrupkim pieczywem lub w wersji domowej grillowanym boczkiem!.
Smacznego.
kremowe zupy są moimi ulubionymi, a za zielonym groszkiem przepadam :)
OdpowiedzUsuń