Jednak zdażają się takie dni jak naprzykład dziś gdy muszę natychmiast pochłonąć coś słodkiego.
Za oknem zima po kolana, a termometr chcąc nie chcąc pokazuje tempertaurę -15C.
Placek Marmurkowy.
Do przygotowania placka w małej brytwance max 25cm potrzeba:
- 4 jaja
- 200g mąki
- 200g cukru
- 200g masła
- 2 opakowania cukru waniliowego
- 4 łyżki kako
- szczypta soli
- 1 opkaowanie drożdzy suszonych
Oddzielamy żółtka od białek.
Do żółtek wrzucamy cukier i mieszamy dokładnie.
Wsypujemy połowę mąki i mieszamy, wlewamy połowę rozpuszczonego masła mieszamy, dodajemy resztę mąki i resztę masła plus drożdże i mieszamy.
Wstawiamy piekarnik na 200C.
W drugiej misce ubijamy na sztywno białka ze szczyptą soli.
Dodajemy cukier waniliowy.
Pianę łączymy z masą.
Mieszamy delikatnie od spodu.
Dzielimy powstałe ciasto na pół.
Do drugiej połowy dodajemy kakao i mieszamy.
Smarujemy blachę masłem.
Wlewamy ciasto naprzemiennie jasne i ciemne.
Wstawiamy do pieca na 45min na 180C.
Smacznego!
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuń