Któregoś dnia rano wstajesz i już wiesz, że jedyną rzeczą jaka pozostała Ci po bliskiej osobie to komplet
starej zastawy...
Długo nie mogłam się zdecydować, aby otworzyć to pudełko i wypić w Tej filiżance kawę.
Aż do dziś.
Upiekłam Magdalenki na kilka sposobów, mam nadzieję, że i Jej któreś by smakowały.
Magdalenki przepis podstawowy 18szt:
· 3 wiejskie jaja
· 75g rozpuszczonego masła śmietankowego
· 60g drobnego białego cukru
· szczypta soli
· 2 łyżeczki proszku do pieczenia
· 1 łyżeczka budyniu waniliowego w proszku
Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodajemy cukier i nadal ubijamy. Dodajemy mąkę wymieszaną z resztą sypkich składników, gdy połączą się w gładką masę dodajemy roztopione masło.
1. Magdalenki czekoladowo- pomarańczowe
· Do masy dodajemy skórkę starta z 1 pomarańczy oraz 10 kropli aromatu pomarańczowego, wlewamy ¼ foremki ciasta układamy ½ kostki czekolady zalewamy resztą masy.
2. Magdalenki czekoladowe
· Do masy dodajemy 4 łyżki kakao w proszku dokładnie mieszamy. Wlewamy ¼ foremki ciasta układamy ½ kostki czekolady zalewamy resztą masy.
3. Magdalenki kokosowe z konfiturą pomarańczowo – imbirowym
· Do masy dodajemy garść wiórek kokosowych i wlewamy kieliszek rumu. Wlewamy ¼ foremki ciasta układamy ½ łyżeczkę konfitury pomarańczowo-imbirowej zalewamy resztą masy.
4. Magdalenki z koniakiem i konfiturą z płatków róży
· Do masy wlewamy kieliszek koniaku. wlewamy ¼ foremki ciasta układamy ½ łyżeczki konfitury z płatków róży, zalewamy resztą masy.
Gdy zdecydujecie się już na jeden z powyższych wariantów, masę zakrywamy folią i wstawiamy do lodówki na minimum 30 minut.
W tym czasie przygotowujemy nadzienia i rozgrzewamy piekarnik na 210C termoobieg.
Magdalenki wlewamy do formy maksymalnie do ¾ jej wysokości.
Pieczemy w 200C przez 10 minut.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz