My ludzie jesteśmy tacy przewidywalni...
Gdy nam źle to zawsze humor poprawia nam dobre jedzenie, wspaniałe towarzystwo, doskonałe wino, niezwykły widok, śmieszny film.
Ja lubię w takie dni zjeść risotto i wypić kieliszek ulubionego białego wina w ulubionym kieliszku przy ulubionym filmie Źródło. Cisza, spokój. Brak jedynie ciepłego wieczoru, leżaka i gwiazd na niebie...ale co nagle to po diable.
Z każdym kęsem zastanawiam się nad pewną sprawą i z każdym kęsem coraz bliżej widzę jej rozwiązanie. Gdyż jak to kiedyś ktoś o wiele mądrzejszy ode mnie powiedział :
Proste Risotto z suszonych grzybów:
Przepis na 3 osoby:
· 2 garście suszonych grzybów / najlepiej borowiki i prawdziwki /
· ½ kostki masła wiejskiego
· szklanka białego wytrawnego wina / użyjcie tego które potem pijecie /
· 2 szalotki
· 2 ząbki czosnku
· sól
· pieprz czarny
· tymianek świeży 1 łyżka / opcjonalnie łyżeczka suszonego /
· olej truflowy
· woda gorąca 2 kubki
· ryż arborio 250ml
· szklanka tartego parmezanu
Zalewamy grzyby gorącą wodą odstawiamy na minimum 2 godziny a najlepiej na całą noc.
Rozgrzewamy patelnie z grubym dnem, zmniejszamy ogień na średni i wrzucamy ryż. Po ok.2 minutach dodajemy łyżeczkę oliwy i podsmażamy go aż zrobi się szklisty. Dodajemy drobno posiekane szalotki i czosnek. Obsmażamy do momentu kiedy się zrumienią. Grzyby odsączamy z wody i kroimy na małe elementy, dodajemy na patelnie i obsmażamy z dodatkowa łyżką masła. Doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem.
Ustawiamy zegar na 20 minut i wlewamy na patelnię na przemian wywar z grzybów i wino. Pod koniec sprawdzamy czy ryz jest odpowiedni słony. Gdy będzie jeszcze lekko twardy ale aldente, wyłączamy gaz dodajemy pozostałe masło i szklankę startego parmezanu mieszamy i przykrywamy folia na 5 minut.
Podajemy niezwłocznie z lampka białego wina.
A gdy nadejdzie wiosna, miejcie siłę aby:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz