27 lutego 2012

Podudzia kurczaka na sposób indyjski w imbirze.

Coś indyjskiego, prostego, szybkiego i na wzmocnienie zimowo-wiosenne!
Idealny początek nowego tygodnia!

Podudzia kurczaka na sposób indyjski w imbirze.*

Składniki dla 4 osób:
· 6 podudzi z kurczaka bez kości i skóry /do kupienia w Auchan /
· 180 ml naturalnego chudego jogurtu
· 1 ½ łyżeczka startego imbiru
· 1 łyżeczka soli
· 1 łyżeczka sosu tabasco
· 1 łyżka keczupu
· 1 łyżeczka drobno posiekanego czosnku
· 1 łyżka soku z cytryny
· garść liści kolendry
· 1 łyżka oleju arachidowego
· 2 cebule posiekane w plastry
· 1 łyżka drobno posiekanego imbiru do przybrania na koniec



1. W misce która później pomieści kurczaka przygotowujemy pastę. Wlewamy jogurt, czosnkową papkę, sól, sos tabasco, keczup, imbir tarty, sok z cyrtyny oraz połowę liści kolendry. Wszystko dokładnie mieszamy i dodajemy kurczaka.

2. W woku z dodatkiem oleju smażymy cebulę aż zmięknie.

3. Podudzia przekładamy do woka i smażymy ok. 20 minut, co jakis czas mieszając.

4. Dodajemy pozostałą kolendrę i imbir.

Podajemy niezwłocznie z ryżem lub chlebkiem Naan.

Smacznego!


* Przepis inspirowany książką Manisha Kanani,Shezad Husain, Rafi Fernandez, Mridula Baljekar.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz