25 listopada 2010

Grillowany kurczak i awokado na musztardowej sałacie.

Jesień.
Katar.
Lenistwo.

Ratunku!
Trzeba mi wyraźnego smaku.
Prostego.
Unikalnego!

Odnalazłam tak wyśmienitą i tak prostą sałatkę z rewelacyjnym sosem, tak rewelacyjną, że jadłam ją już trzy razy i chce jeszcze!




Sałatka z kurczaka i awokado w sosie musztardowym.

Lista zakupów na 2 osoby:
  • 2 piersi kurczaka
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 avocado bez pestki
Sos musztardowy:
  • 2 łyżki Oliwy z oliwek
  • pół łyżeczki cukru
  • 2 łyżki czubate musztardy francuskiej
  • 4 łyżeczki białego octu winnego
  • pół opakowania przekrojonych na pół pomidorków koktajlowych
  • sól
  • pieprz
Rozgrzewamy piekarnik do 220C oraz patelnię grillową.
Mięso kurczaka nacieramy solą i pieprzem, smarujemy oliwą, układamy na gorącej patelni.
Grillujemy po 5 minut z każdej strony.
Układamy połówki awokado w blaszce lub żaroodpornym naczyniu, pieczemy 6 minut.
Po wyjęciu z piekarnika czekamy aż wystygnie i obieramy ze skóry.

Robimy sos musztardowy w słoiczku. Oliwa + cukier + musztarda + ocet.
Doprawiamy solą i pieprzem. Pomidorki kroimy na pół, mieszamy w miseczce z sosem.

Układamy w miseczce awokado, plasterki kurczaka i pomidorki z sosem.
Podajemy z ciepłą bagietką.



Polecam lekturę i smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz