Jesień.
Katar.
Lenistwo.
Ratunku!
Trzeba mi wyraźnego smaku.
Prostego.
Unikalnego!
Odnalazłam tak wyśmienitą i tak prostą sałatkę z rewelacyjnym sosem, tak rewelacyjną, że jadłam ją już trzy razy i chce jeszcze!
Sałatka z kurczaka i awokado w sosie musztardowym.
Lista zakupów na 2 osoby:
- 2 piersi kurczaka
- sól
- świeżo zmielony pieprz
- 2 łyżki oliwy
- 1 avocado bez pestki
Sos musztardowy:
- 2 łyżki Oliwy z oliwek
- pół łyżeczki cukru
- 2 łyżki czubate musztardy francuskiej
- 4 łyżeczki białego octu winnego
- pół opakowania przekrojonych na pół pomidorków koktajlowych
- sól
- pieprz
Rozgrzewamy piekarnik do 220C oraz patelnię grillową.
Mięso kurczaka nacieramy solą i pieprzem, smarujemy oliwą, układamy na gorącej patelni.
Grillujemy po 5 minut z każdej strony.
Układamy połówki awokado w blaszce lub żaroodpornym naczyniu, pieczemy 6 minut.
Po wyjęciu z piekarnika czekamy aż wystygnie i obieramy ze skóry.
Robimy sos musztardowy w słoiczku. Oliwa + cukier + musztarda + ocet.
Doprawiamy solą i pieprzem. Pomidorki kroimy na pół, mieszamy w miseczce z sosem.
Układamy w miseczce awokado, plasterki kurczaka i pomidorki z sosem.
Podajemy z ciepłą bagietką.
Polecam lekturę i smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz