21 listopada 2010

Tortilla ziemniaczana prosta.

Są takie dania, które z łatwością możemy podać na śniadanie obiad i nawet na kolację.
Idealnie wpasowują się w każdą porę dnia. Baa nawet nocy!

Pamiętam nawet jak parę lat temu mój Ł. wyszedł z domu z taką wielka patelnią tortilli na imprezę męską!

Tym razem tortilla bardzo prosta, smaczna i idealna na późne weekendowe śniadanie!

Tortilla ziemniaczana prosta.



Lista składników na mała patelnię / 2 osoby:
  • 6 ugotowanych dzień wcześniej ziemniaków
  • 100g chorizo
  • liście tymianku
  • 3 jaja
  • 1/2 szklanki śmietany cream rama
  • masło
  • oliwa z oliwek
  • szklanka startego sera typu chedar
  • 1/3 szklanki startego sera parmezan
  • 1 cebula pokrojona w grubą kostkę
  • 2 pomidory
  • pieprz, sól
Wstawiamy piekarnik na 180C.

Kroimy ziemniaki w talarki.
Mieszamy w misce jaja, śmietanę, pieprz, sól, łyżkę oliwy.

Układamy warstwę ziemniaków tak aby nachodziły na siebie brzegami, sypiemy lekko serem i polewamy masą śmietanowo-jajową.
Przy drugiej warstwie układamy kiełbasę chorizo. Na wierz wylewamy całą masę i sypiemy pozostałym serem i tymiankiem oraz układamy pomidory.

Wkładamy do pieca na 20min na temperaturę 160C.



Wykładamy na talerz.
Kroimy.
Podajemy.

Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz