16 listopada 2010

Tarta Tatin z gruszkami Konferencja.

Te niepozorne z wyglądu gruszki, twarde i niezbyt atrakcyjne okazały się "złotym" baa "platynowym owocem" tej jesieni!.

Po obraniu ociekają sokiem i są niewyobrażalnie słodkie. Nie rozpadają się co stwarza je jako idealny produkt do deserów!

Tak mnie urzekły że postanowiłam wsadzić na ogrodzie dwa drzewka Konferencja!


Tarta Tatin z gruszkami polskiej odmiany Konferencja.


Przepis na dużą tartę z patelni o średnicy 30cm / 6 osób:
  • 4 duże lub 5 średnich gruszek Konferencja
  • 1 opakowanie głęboko mrożonego ciasta francuskiego Blikle
  • 1/3 opakowania masła śmietankowego
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 laski wanilii
  • trochę mąki do posypania blatu
  • skórka z 1 cytryny
Kubek lodów waniliowych lub bita śmietana.



Gruszki kroimy na ćwiartki. Bardzo dokładnie i delikatnie wykrawamy gniazda nasienne.
Kroimy każdą ćwiartkę na pół.
Na patelnię wrzucamy połowę przygotowanego masła i zaczynamy bardzo dokładnie układać gruszki.
Starajcie się aby były ułożone równo i dość ścisło.
Wstawiamy patelnię na ogień.
Gdy słyszymy delikatnie skwierczenie zaczynamy ją podsypywać cukrem.
1/2 laskę wanilii oczyszczamy z ziaren i wkładamy je w środek patelni, dokładamy resztę masła.
Dusimy dalej gruszki i sporadycznie podsypujemy cukrem.

Po ok 15min sprawdzamy czy gruszki się lekko zarumieniły. Jeśli tak, zdejmujemy patelnię z ognia


Układamy na patelnię ciasto.
Nożem odkrawamy elementy wystające poza patelnię.
Resztę delikatnie upychamy do środka.
Wstawiamy do uprzednio rozgrzanego piekarnika 180C na 15minut.

Wyjmujemy, jednym ruchem odkręcamy na talerz.



Kroimy i podajemy z gałką lodów waniliowych.
Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz