Choć na świecie jest ponad 21 000 gatunków ryb, to tylko około 120 jest sprzedawanych jako żywność.
Ryby i owoce morza mają rozmaite kształty, kolory i wielkość, mogą pochodzić z mórz, rzek i jezior. Z wód zimnych i ciepłych, ze słonych i słodkich...
Ryby doskonale pasują do naszego stylu życia, są bowiem lekko strawne i pożywne. A ponieważ ich przyżądzanie nie wymaga dużego nakładu czasu ani umiejętności, są wspaniałym szybkim daniem dla wszystkich kucharzy i domowych smakoszy...*
Niektóre badania naukowe wskazały, że spożywanie tłustych ryb poprawia pracę mózgu i zmniejsza i zmniejsza możliwość wystąpienia depresji czy osłabienia pamięci. Już jedna porcja ryby ok.140g zaspokaja tygodniowe zapotrzebowanie na wszystkie witaminy zawarte w niej.*
Tak więc dziś bomba witaminowa! Polecam szybkie, smaczne i wykwintne.
Sałatka z wędzonego łososia na liściach młodego szpinaku.
Dziś przepis na sałatkę lekko zmieniony, inspiracja z książki *Susanna Tee "Potrawy z ryb i owoców morza".
Składniki na 2 porcje:
- opakowanie szpinaku baby
- 1 łyżka posiekanej, świeżej pietruszki naciowej
- 2 drobno posiekane szalotki
- 2 duże avocado, muszą być miękkie!
- 1 łyżka soku z cytryny
- 280g wędzonego na zimno łososia
Lekki sos jogurtowo lemonkowy:
1/3 kubka małego jogurtu greckiego
2 łyżki majonezu
2 łyżki soku z lemonki
drobno starta skórka z lemonki
1 łyżka posiekanej, świeżej pietruszki naciowej
pieprz
sól
Umyć szpinak, wysuszyć i ułożyć w miseczkach. Posypać natką pietruszki i szalotką.
Avocado obrać ze skóry, przepołowić usunąć pestkę i pokroić na małe kawałeczki. Pokropcie avocado sokiem z cytryny aby nie straciło koloru. Ułożyć do miseczek i przykryć łososiem.
Wymieszać w miseczce lub słoiku składniki sosu.
Udekorować i smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz