23 listopada 2010

Sałatka z wędzonego łososia na szpinaku.

Choć na świecie jest ponad 21 000 gatunków ryb, to tylko około 120 jest sprzedawanych jako żywność.
Ryby i owoce morza mają rozmaite kształty, kolory i wielkość, mogą pochodzić z mórz, rzek i jezior. Z wód zimnych i ciepłych, ze słonych i słodkich...
Ryby doskonale pasują do naszego stylu życia, są bowiem lekko strawne i pożywne. A ponieważ ich przyżądzanie nie wymaga dużego nakładu czasu ani umiejętności, są wspaniałym szybkim daniem dla wszystkich kucharzy i domowych smakoszy...*

Niektóre badania naukowe wskazały, że spożywanie tłustych ryb poprawia pracę mózgu i zmniejsza i zmniejsza możliwość wystąpienia depresji czy osłabienia pamięci. Już jedna porcja ryby ok.140g zaspokaja tygodniowe zapotrzebowanie na wszystkie witaminy zawarte w niej.*

Tak więc dziś bomba witaminowa! Polecam szybkie, smaczne i wykwintne.


Sałatka z wędzonego łososia na liściach młodego szpinaku.



Dziś przepis na sałatkę lekko zmieniony, inspiracja z książki *Susanna Tee "Potrawy z ryb i owoców morza".

Składniki na 2 porcje:
  • opakowanie szpinaku baby
  • 1 łyżka posiekanej, świeżej pietruszki naciowej
  • 2 drobno posiekane szalotki
  • 2 duże avocado, muszą być miękkie!
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 280g wędzonego na zimno łososia
Lekki sos jogurtowo lemonkowy:


  • 1/3 kubka małego jogurtu greckiego


  • 2 łyżki majonezu


  • 2 łyżki soku z lemonki


  • drobno starta skórka z lemonki


  • 1 łyżka posiekanej, świeżej pietruszki naciowej


  • pieprz


  • sól





  • Umyć szpinak, wysuszyć i ułożyć w miseczkach. Posypać natką pietruszki i szalotką.

    Avocado obrać ze skóry, przepołowić usunąć pestkę i pokroić na małe kawałeczki. Pokropcie avocado sokiem z cytryny aby nie straciło koloru. Ułożyć do miseczek i przykryć łososiem.

    Wymieszać w miseczce lub słoiku składniki sosu.
    Udekorować i smacznego!

    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz