27 listopada 2010

Makaron z cukinią, mozarellą i peperoncino.

Dziś gotuje Ł.

Przepis na jedno z moich ulubionych dań:

Penne z cukinią, mozzarellą i peperoncino.

Przepis na 3 osoby:
  • 1,5 średnie cukinii jeśli lubisz cukinię 2szt
  • cebula
  • mozzarella
  • śmietana 36% płynna słodka 50ml
  • peperoncino
  • parmezan
  • pieprz
  • sól
  • oliwa z oliwek
  • makaron penne pełno ziarnisty



Na oliwę z oliwek wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, smażymy aż się zeszkli.
Wrzucamy cukinię pokrojona w pół talarki, smażymy mieszając aż oliwa w nią wsiąknie. Dodajemy sól i pieprz.
Uwaga cukinia musi być lekko chrupiąca.



Zmniejszamy ogień i wlewamy śmietanę.

W międzyczasie gotujemy penne na al dente.


Na patelnię wrzucamy ugotowany makaron i mozzarelle pokrojoną w drobna kostkę.
Na małym ogniu podgrzewamy całość, aż mozzarella się rozpuści.
Mieszamy od czasu do czasu.


Pod koniec dodajemy peperoncino i mieszamy.

Nakładmy na talerze i posypujemy parmezanem.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz