13 listopada 2011

Brioszki cytrynowo - lawendowe z kurkumą i konfitura z pomarańczy.


Przepis na 8 Brioszek:

· 500g białej maki 450’ przesianej dwukrotnie
· 100g roztopionego masła
· skórka z jednej sparzonej uprzednio cytryny
· sok z jednej cytryny
· 3 łyżki kwiatów lawendy / najlepiej z ogródka
· 240ml letniego mleka
· opakowanie suszonych drożdży
· 100g cukru pudru
· 2 jajka wiejskie
· szczypta soli
· 2 łyżki miodu
· 1 łyżeczka kurkumy w proszku

Do miski przesiewamy mąkę, wrzucamy drożdże, cukier puder i roztopione masło. Zaczynamy wszystko mieszać ręcznie lub w mikserze. Dodajemy resztę składników, na końcu wbijamy dwa jaja. Gdy wyrobimy masę na gładką, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 30min. Po tym czasie ponownie wyrabiamy masę ok. 10 minut. Pozostawiamy pod ściereczką na ok. jedną godzinę.

Rozgrzewamy piekarnik do 200C. Formy do muffinów smarujemy na dnie masłem.
Rozdzielamy ciasto na równe kule i układamy w blachę.
Pieczemy 15 minut w 200C oraz 5 min w 150C.



Konfitura pomarańczowa 3 słoiki lub ok. 800g:

· 500g pomarańczy
· sok i skórka z połowy cytryny
· 500g żelującego cukru brązowego

Pomarańczę zlewamy wrzątkiem, odkrawamy skórkę i kroimy na cieniutkie plasterki. Resztę pomarańczy obieramy kroimy na kostkę. Do garnka z grubym dnem wrzucamy pomarańczę, sok z cytryny i skórkę owoców oraz zaczynamy dodawać stopniowo żelujący cukier.

Słoiki wyparzamy w piekarniku lub garnku. Jak tylko konfitura stanie się gęsta przekładamy gorącą do słoików, zakręcamy mocno i układamy na ściereczce do góry nogami.


 
Podajemy ciepłe z konfiturą pomarańczową oraz herbatą z imbirem i miodem.

Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz