3 listopada 2011

Zupa krem z pomidorów, grillowanej dyni z domowym pesto.

Coś na szybko, cos dla bardzo zglodniałych i zabieganych. Cos so można przelać do termosu lub kubka termicznego i łyk tej złotej zupy przeniesie Was w ciepłe miejsca...

Zupa krem z pomidorów, grillowanej dyni, przyprawiona łyżką domowego pesto.



4 pomidory / najlepiej malinowe / ze skórą, kroimy na ćwiartki usuwamy korzeń/pozostałosć łodygi

3 marchewki / obrane kroimy na mniejsze elementy /
2 szalotki / j.w /
3 ząbki czosnku / j.w /
1 opakowanie ciecierzycy z puszki
1 pierś kurczaka
ok. 350g dyni / waga już po obraniu ze skóry i miąższu /
sól morska wg.uznania
pieprz ziołowy
tymianek
szałwia

W garnek wlewamy ok. 200g wody, tak aby delikatnie jedynie przykryła pierś kurczaka i nastawiamy na średni gaz.

Wszystkie składniki układamy na brytwance, polewamy dość intensywnie oliwą z oliwek, solimy najlepiej solą morską i wkładamy do pieca na grill na 25min na najniższy poziom.
Nie martwcie się jak nagle zobaczycie, że skóra na waszych pomidorach robi się lekko zwęglona, to ona właśnie nada rewelacyjny i wyrazisty smak Waszej zupie.

Po tym czasie całość przekładamy do garnka z kurczakiem, doprawiamy pieprzem, szałwią i tymiankiem gotujemy ok. 15 minut, mielimy blenderem aż do uzyskania jednolitej konsystencji.

Przed podaniem na każdą szklankę nakładamy łyżkę domowego Pesto:

· Pęczek bazylii
· Pęczek pietruszki
· Utarty drobno grana padana – 2 czubate łyżki
· 150ml b. dobrej jakości oliwy z oliwek
· Orzeszki piniowe uprażone uprzednio na patelni – 2 łyżki
· Ząbek czosnku
Wszystko do blendera i gotowe!
Termosy i kubki termiczne w dłoń!!!
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz