18 listopada 2011

Tajska sałata na ciepło.

A jednak mniemam iż na zimę bedzie nam dane jeszcze trochę poczekać.
Miałam okazję jej ostatnio szukać na Dolnym Śląsku i nawet tam jej nie było. Więc gdzie ona się schowała?
Ale przcież nie będziemy za nią tesknić. Wcale nie chcę narzekać że temperatura +11C pod koniec listopada i malowanicze poranne mgły mi przeszkadzają.

Słonecznie i malowniczo także na moim talerzu. I jak zwykle ciepło...

Składniki:
  • 1 polędwiczka wieprzowa
  • 1 pomarańcza
  • garść suszonych moreli, namoczonych 1h przed w porto i gorącej wodzie
  • 2 szalotki
  • pomidorki koktajlowe 1 mała kiść
  • opakowanie sałat mix
  • migdał w słupkach 4 łyżki
  • sos sojowy ciemny 2 łyżki
  • sos rybny 1 łyżka
  • sos słodko kwaśny 2 łyżki
  • łyżka tartego imbiru
  • łyżka tartej kolendry / lub na koniec garść świeżej do posypania
  • cukier brązowy
  • pieprz biały
  • sól
  • olej sezamowy
  • oliwa z oliwek
  • ocet balsamico 2 łyżki

Polędwiczki kroimy na bardzo cienkie plastry, wrzucamy do torebki foliowej. Dokładamy sos sojowy, sos rybny, imbir, pieprz i sól. Odstawiamy na 20 min.

W tym czasie przygotowujemy pomarańczę, sos i marynujemy cebulki.

Sparzamy pomarańczę wrzątkiem, wycieramy do sucha i ścieramy na tarce skórkę. Odkrawamy z pomarańczy górę i dół i odcinamy skórę trzymając nóż jak najbliżej miąższu /musicie mieć cienki i bardzo ostry nóż/. Bierzemy pomarańczę w dłoń i zaczynamy filetować ją wykrawając sam miąższ. To co nam zostanie z pomarańczy mocno wyciskamy do słoiczka dodajemy ocet winny biały 2 łyżki, sól, pieprz i mieszamy. Dodajemy 2 łyżki oliwy z oliwek i sos słodko kwaśny – mamy właśnie lekki sos do sałatki.

Szalotki kroimy w cieniutkie ćwiartki, układamy w miseczce, posypujemy łyżką cukru brązowego, zalewamy octem balsamico i odstawiamy na 15min.

Rozgrzewamy Wok lub wysoką patelnię teflonową, wlewamy 2 łyżki oleju sezamowego i gdy zacznie delikatnie dymić wrzucamy nasze mięso z marynatą. Smażymy energicznie mieszając ok. 6-7minut. Mięso przekładamy do miski i czekamy aż delikatnie przestygnie.

Sałatę mieszamy z sosem, pomidorkami, morelami i cebulą wyjęta z marynaty. Układamy na talerzach. Podsmażamy na suchej patelni migdały. Układamy mięso i pomarańczę. Posypujemy migdałami i/lub kolendrą.

Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz