15 listopada 2011

Kurczak wiejski na jesienne obiady.

Czy to jest możliwe aby zrobić idealny obiad dla 5 osób w 30 minut? Nie!
I tym kolejnym razem obalam mit że się nie da bo się da!

Ostatnio nabyłam drogą kupna nową książkę Jamiego Oliver „Gotowe w 30min”, ahaaa też cwaniak napisał pewnie kolejną książkę co by móc po prostu cokolwiek wydać a tam nie ma pewnie nic ciekawego. I się naprawdę bardzo mocno myliłam. Mniej więcej 75% przepisów chcę koniecznie podać moim najbliższym gdyż są proste, pięknie wyglądają i są zdrowe.

Dziś zaczęłam i powiem że kończyć nie chcę. A kolejny długi weekend listopadowy spowoduje że „obżarstwo” stanie się moim przydomkiem...jak już nie jest!.

Porcja na 4 osoby dorosłe i małe dziecko:

· 4 piersi z kurczaka
· 1 opakowanie boczku w plastrach wędzonego / ja użyłam Morliny
· opakowanie pomidorków koktajlowych
· 1 cytryna + sok z jednej cytryny
· oregano
· pieprz biały
· sól
· papryka słodka
· oliwa z oliwek
· rozmaryn
· torebka foliowa
· patelnia grillowa / lub zwykła z żeliwną rączką

Piersi kurczaka czyścimy, myjemy i obsuszamy ręcznikiem papierowym.
Wrzucamy do torebki foliowej, dorzucamy do niej 2 łyżeczki czubate oregano, 1 łyżeczkę słodkiej papryki, ½ łyżeczki pieprzu, ½ łyżeczki soli, 4 łyżki oliwy z oliwek, sok z 1 cytryny.
Zamykamy/zawiązujemy torebkę i mieszamy składniki tak aby obkleiły nam całe piersi z kurczaka.

Na patelnię wlewamy 2 łyżki oliwy z oliwek rozgrzewamy ją. Przekładamy piersi kurczaka i smażymy po 5 min z każdej strony na średnim ogniu.

Zdejmujemy z patelni, obwijamy każdą pierś z kurczaka boczkiem /po ok. 2 plastry. Przebijamy rozmarynem i układamy na patelni grillowej.
Dosypujemy na patelnię pomidorki i cytrynę pokrojoną na ćwiartki. Wszystko polewamy sosem po smażeniu kurczaka.


Wkładamy do piekarnika na opcję grill+termoobieg lub jeśli nie posiadacie na samego grilla 1, na około 15 minut / środkowa półka.

Podajemy niezwłocznie po grillowaniu.

Smakuje idealnie ze „Szpinakiem Doskonałym” przepis kolejny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz