15 listopada 2011

Szpinak idealny.

Szpinak idealny istnieje!

Jak do tej pory myślałam iż jadłam taki w Riccione, z mozarellą i peperoncino. Jednak i domowym sumptem można taki wykonać i to w czasie krótszym niż 10 minut.
Wczorajszy mój szpinak był tak doskonały i tak mi smakował, że dziś rano popędziłam do sklepu po dwie kolejne torby szpinaku świeżego aby nie zapomnieć jego smaku.

Porcja szpinaku na 4 osoby :

· 2 opakowania szpinaku baby
· 2 ząbki czosnku wyciśnięte
· ½ łyżeczki startej gałki muszkatołowej
· ½ łyżeczki pieprzu białego
· szczypta soli
· 100ml śmietany 18% rzadkiej
· 2 łyżki oliwy z oliwek




Na patelnię wlewamy oliwę z oliwek, wrzucamy umyty uprzednio szpinak / ja myje nawet ten gdzie jest napisane iż gotowe do jedzenia nie trzeba myć/.

Nalewam śmietanę i wsypuje wszystkie przyprawy, nawet się nie spostrzeżecie jak nagle szpinak zmniejszy swą objętość o jakieś 60%-70%. Stale mieszamy jeszcze ok. 5 minut. Podajemy natychmiast. Można zetrzeć na niego do dekoracji Grana Padanę.


Smaczego.

Uwaga ostrzegam że ten szpinak może powodowac uzależnienie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz