6 marca 2012

Frittata?

11:00
Piżamy
Druga kawa
Frittata z cukinią
Ferie


Frittata z cukinią.
Składniki dla 4 osób:
  • 1 cukinia zielona, starta na grubej tarce
  • 2 szklanki startego Grana Padana
  • 1 ząbek czosnku drobno poszatkowany
  • 1 cebula pocięta wg. uznania
  • łyżka masła
  • łyżka oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • 6 jaj wiejskich
  • 6 łyżek śmietany 36%
1. Jaja wbijamy do miski i energicznie mieszamy ze śmietaną oraz przyprawami.
2. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę z łyżką masła, podsmażamy czosnek z cebulą. Dodajemy rozbełtane jaja.
3. Wsypujemy 1 szklankę sera, dodajemy startą cukinię i drugą szklankę sera.
4. Podsmażamy na małym ogniu ok.5 minut.
5. Przekładamy do piekarnika na 180C na 10 minut na termoobieg.
6.  Przestawiamy na grill aż do momentu gdy frittata się lekko zrumieni.

Podajemy niezwłocznie na ciepło lub na zimno z sałatką z rucoli z sosem vinegre.


    Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz