23 marca 2012

Szybka Paella z krewetkami, kuraczakiem i groszkiem.

Czasem trzeba zrobić coś ładnego,szybkiego,smacznego do jedzenia a nie koniecznie jest ochota iść na zakupy...

Dziś i Ja miałam taki dzień a raczej wieczór. Polecam zatem szybkie danie!

Ta szybka Paella może być podana jako przystawka dla 4 osób do wina lub główne danie dla 2 bardzo głodnych.

·        250g krewetek mrożonych / rozmrażamy minimum 2h wcześniej na sitku
·        1 podudzie z kurczaka bez skóry i bez kości pokrojone w dużą kostkę / ja kupiłam w Auchan
·        2 ząbki czosnku grubo posiekane
·        2 łyżki oliwy z oliwek
·        2 szalotki pokrojone w grubą kostkę
·        ½ łyżeczki samba olek
·        ½ l rosołu z kurczaka
·        100g pulpy pomidorowej / przecier pomidorowy
·        200g ryżu typu arborio
·        sól
·        pieprz
·        sok z ½ cytryny
·        butelko młodego hiszpańskiego wina...do kolacji ;-)

W garnku z grubym dnem rozgrzewamy oliwę z oliwek. Dodajemy czosnek i cebulkę, podsmażam stale mieszając. Dodajemy krewetki, kurczaka i przyprawy, mieszamy. Po około 5 minutach dodajemy ryż, rosół, pulpę i resztę składników. Zmniejszamy płomień i gotujemy 16/18 minut.

Podajemy niezwłocznie skropione oliwa oraz cytryną...otwieramy druga butelkę wina.

Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz