Dziś i Ja miałam taki dzień a raczej wieczór. Polecam zatem szybkie danie!
Ta szybka Paella może być podana jako przystawka dla 4 osób do wina lub główne danie dla 2 bardzo głodnych.
· 1 podudzie z kurczaka bez skóry i bez kości pokrojone w dużą kostkę / ja kupiłam w Auchan
· 2 ząbki czosnku grubo posiekane
· 2 łyżki oliwy z oliwek
· 2 szalotki pokrojone w grubą kostkę
· ½ łyżeczki samba olek
· ½ l rosołu z kurczaka
· 100g pulpy pomidorowej / przecier pomidorowy
· 200g ryżu typu arborio
· sól
· pieprz
· sok z ½ cytryny
· butelko młodego hiszpańskiego wina...do kolacji ;-)
W garnku z grubym dnem rozgrzewamy oliwę z oliwek. Dodajemy czosnek i cebulkę, podsmażam stale mieszając. Dodajemy krewetki, kurczaka i przyprawy, mieszamy. Po około 5 minutach dodajemy ryż, rosół, pulpę i resztę składników. Zmniejszamy płomień i gotujemy 16/18 minut.
Podajemy niezwłocznie skropione oliwa oraz cytryną...otwieramy druga butelkę wina.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz