24 marca 2012

Wiosenny krem z zielonego groszku.

Szybka wiosenna propozycja, bardzo sycącej zupy.

Krem z zielonego groszku:
  • 2 opakowania groszku mrożonego
  • 2 piersi kurczaka / jedna podwójna
  • 3 szalotki
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • oliwa z oliwek do polania
  • natka pietruszki
  • pieprz
  • sól
  • tymianek
W garnku gotujemy kurczaka z 1,5l wody, około 30 minut.
Dodajemy groszek mrożony i resztę składników z wyłączeniem oliwy z oliwek i masła.
Gotujemy około 35/40 minut. Po 20 minutach wyjmujemy 2 łyżki ugotowanego groszku.

Po ugotowaniu wyjmujemy jedną pierś kurczaka, resztę miksujemy z masłem na gładką kremową
zupę. Jeśli chcecie uzyskać jeszcze delikatniejszy smak można dodać 100g śmietany 36% lub serka mascarpone.


Dekorujemy groszkiem i pokrojonym kurczakiem z oliwą.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz