Dziś kolacja u M&P.
Tradycyjnie aby nie przyjść z pustymi rękoma...
Szybka szarlotka na kruchym cieście a do tego waniliowe lody i bita śmietana.
Idealne zwieńczenie spotkania z przyjaciółmi ;-)
Farsz:
*5 jabłek
*łyżka cynamonu
*szczypta gałki muszkatałowej
*6 goździków
*opakowanie cukru waniliowego
*laska wanilii
*100g rodzynek / namoczone dzień wcześniej w soku jabłkowym
*1/2 masła śmietankowego
Przepis na ciasto kruche:
1. Jabłka obieramy i kroimy na dużą kostkę.
Na patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy owoce z przyprawami.
Mieszamy sporadycznie, staramy się aby jabłka się mocno zrumieniły ale nie rozpadły.
Zdejmujemy farsz z ognia i czekamy aby przestygł.
2. W tym czasie wyrabiamy ciasto wg przepisu Roux, dostępnego pod powyższym linkiem.
Ciasto dzielimy na dwa kawałki, mniejszy i większy. Przekładamy do lodówki w woreczku foliowym.
3. Po godzinie rozwałkowujemy większą kulę i przekładamy na blachę do tarty. Pieczemy ok 12/15minut w 160C.
4. Do jabłek dodajemy rodzynki mieszamy, wykładamy na podpieczoną formę.
5. Rozwałkowujemy mniejszą kulę i wycinamy nożem z niej paski.
Układamy je na przemiennie na cieście. Końcówki ciasta przyklejamy białkiem.
6. W miseczce mieszamy żółtko z łyżką mleka i delikatnie nakładamy na ciasto.
7. Pieczemy 25 minut, termoobieg 160C.
Smacznego!
Miłej soboty dla Wszystkich!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz