31 marca 2012

Pan Żur vel żurek na zakwasie z piepiórczymi jajami.

Na krótkie zadane sobie pytanie, jaka potrawa najbardziej kojarzy mi się z Wielkanocą bez zbędnego namysłu odpowiadam: żurek, jaja i sernik!
Mój żurek jest trochę inny niż je się w Wielkopolsce, klarowny jedynie z kiełbaską i przepiórczymi jajami,

Tak więc dziś gdy mamy sąsiedzkie „Jajo” gotuje od rana żurek.



A poniżej przepis na tą nie tylko wielkanocną potrawę:

  • 2l wody
  • 2 marchewki
  • 2 selery
  • por
  • 2 korzenie pietruszki
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 szalotki
  • 100g wędzonego boczku
  • 1 podudzie z kurczaka bez skóry i kości
  • 0,5 kg białej surowej kiełbasy
  • 2 liście laurowe
  • 8 kulek ziela angielskiego
  • 8 owoców jałowca
  • łyżka stołowa kolorowego pieprzu
  • łyżka soli / dodaj tyle ile lubisz
  • łyżka majeranku
  • zasmażka zrobiona z 2 łyżek masła i 4 łyżek mąki
  • jeśli ktoś lubi naprawdę wyrazisty smak polecam dodać łyżkę świeżo tartego chrzanu
Zakwas:

  • kupiony gotowy w butelce na bazarku lub sklepie ekologicznym / koniecznie sprawdźcie skład czy jest rzeczywiście naturalny
  • lub zróbcie samemu: do słoika wlać 500ml wody letniej + szklanka mąki żytniej + 2 ząbki czosnku + 2 liście laurowe + 3 kulki ziela angielskiego + kawałek wielkości „telefonu komórkowego” skórki z razowego chleba. Wszystko w słoiku mieszamy, zasłaniamy gazą i odstawiamy w ciepłe miejsce na 3 do 4 dni.
  1. Zagotować wodę dodać mięso i gotować 30 minut zbierając szumowiny.
  2. Dodać warzywa pokrojone w dużą kostkę oraz wszystkie przyprawy / prócz zasmażki.
  3. Gotować na małym ogniu ok. 1,5 godziny.
  4. Dodać zasmażkę
  5. Przed podaniem doprawić do smaku śmietaną i chrzanem.
  6. Podawać z jajkiem, pokrojoną w plasterki białą kiełbasą i natką pietruszki.


Ta zupa, jak się również okazuje, jest jedną z bardziej ulubionych M.
Więc...marząc...zabieram się do sernika.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz