Wiosenna, lekka i zdrowa sałatka nicejska zaraz obok owianego sławą ratatouille, jest jednym z
bardziej popularnych prowansalskich dań warzywnych.
Znam różne wersje tej sałatki i zazwyczaj w restauracjach dodają do nich
więcej elementów wg. mnie niż trzeba. To prosta potrawa i posiada delikatny a
zarazem uzależniający smak. Podana z grillowanym wielozbożowym chlebem i lampką
francuskiego wina...nic dodać nic ująć.
Składniki na 4 osoby:
2 garście rucoli
6 liści sałaty lodowej
10 liści szpinaku
10 czarnych drylowanych oliwek
2 szalotki pokrojone w paski
8 anchois
1 puszka tuńczyka w sosie własnym
½ puszki zielonej fasoli szparagowej
2 łyżki kaparów
2 jaja kurze
2 łyżki soku z cytryny
1 mały ząbek czosnku, bardzo drobno posiekany
6 łyżek oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
1/2 łyżeczki musztardy
sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
pęczek posiekanego szczypiorku
1. Sos przygotowujemy w słoiczku i bardzo intensywnie mieszamy.
2. Składniki sałatki wkładamy do dużej miski z wyłączeniem jajek i polewamy sosem. Dokładnie łączymy wszystkie składniki.
3. Nakładamy ba talerz i dekorujemy całymi filetami anchois i jajkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz