W kolorowym pudełku mówią, że od jutra ma padać deszcz...
Więc trochę słońca na talerzu jak najbardziej wskazane!
Już można znaleźć na targach dość smaczne i soczyste pomidory, to już połowa sukcesu.
- 200g ryżu arborio
- 150g mrożonych prawdziwków pokrojonych w paski
- 200ml wywaru warzywnego
- 150ml białego wytrawnego wina
- 2 szalotki drobno posiekane
- 3 ząbki czosnku grubo posiekane
- 6 pomidorów „z gałązkami” grillowanych
- Chorizo pokrojone w półtalarki / długość ok. 15cm
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 4 łyżki masła
- Garść tartego sera Grana Padana
- Łyżka stołowa sera Mascarpone
- Pieprz
- Sól
- Garść Rukoli
- Nagrzewamy patelnię, wsypujemy ryż. Szklimy go, ciągle mieszając ok. 5/7 minut. Wlewamy oliwę z oliwek i wsypujemy czosnek, szalotkę i chorizo. Podsmażamy ok. 5minut.
- Wlewam połowę wina. Redukuje.
- Wsypuje grzyby, sporo soli i pieprz.
- Wlewam ¼ bulionu oraz wkładam wcześniej grillowane w piekarniku /15min/ pomidorki z gałązkami.
- Naprzemiennie wlewam wino i bulion i redukuje około 20min. Sprawdzam czy risotto nie jest zbyt mało słone oraz czy ryż nie już gotowy. Powinno się zakończyć gotowanie gdy będzie naprawdę aldente.
- Zdejmuje patelnię z ognia. Dodaje masło, ser i łyżkę Mascarpone. Dokładnie mieszam, przykrywam szczelnie folią aluminiową na 5 minut.
- Na talerz nakładam rucolę, na nią risotto. Dekoruje serem i oliwą z oliwek
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz