Gdy potrzebuje zjeść coś prostego i szybkiego a zarazem nie mam kompletnie czasu na wyszukane zakupy, korzystam z tego przepisu na Quesadilla. Uwielbiam takie szybkie jedzenie a szczególnie meksykańskie, które napawa mnie wspomnieniami o Warszawie i mojej ulubionej restauracji Blue Cactus. Nie znalazłam nigdzie w Polsce lepszej odmiany tego typu jedzenia, szybkie, proste i zawsze z najlepszej jakości składników! Jeśli będziecie w Warszawie grzechem jest ich nie odwiedzić...można zacząć też od 08:00 śniadaniem.
Pomysł na szybki luncz lub ciekawą kolację np. na sobotni wieczór?
Składniki:
- Placki na tortille lub quesadilla / jeśli przekąska jeden placek na jedna osobę, danie główne po 2 szt/
- Sałata lodowa
- Suszone pomidory
- 2 osoby – 1 pierś pojedyncza kurczaka
- ½ szklanki fasoli czerwonej
- ½ szklanki kukurydzy
- Czerwona cebula
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżka musztardy Dijon
- Kiełbasa chorizo / opcjonalnie
- Pęczek szczypiorku z dymki
- 2 szklanki tartego tłustego sera / np. ser morski
- Łyżka oregano
- ½ łyżeczki ostrej papryki wędzonej / jeśli nie znajdziecie wędzonej może być zwykła
W dużą miskę wrzucamy pokrojone w paski składniki. Na koniec dodajemy 2 łyżki oliwy z pomidorów suszonych i dokładnie mieszamy.
Układamy na ½ placka delikatnie składamy i kładziemy na 5 minut z każdej strony na patelnię grillową. Podczas przewracania uważamy aby nam nie wypadł farsz.
Guacamole sos:
- 2 avocado
- oliwa z oliwek 1 łyżka
- 1 szalotka drobno posiekana
- 1 ząbek czosnku
- chili / jeśli lubicie ostrzejszą wersję
- sok z 1 limonki
- garść świeżej kolendry drobno posiekana
- pomidor pokrojony w kostkę / latem
- sól
- pieprz
Śmietanowy sos:
- Śmietana gęsta 22%
- Pieprz
- Sól
- Papryka ostra / chili
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz