Baaardzo szybki i niezwykle smaczny obiad.
Propozycja dla zapracowanych i szanujących swój czas w kuchni.
Gulasz w wersji rustykalnej, duszony na czerwonym winie Sangiovese z kus kusem.
- 200 ml wina Sangiovese
- 100 g wołowiny extra lub rostbefu
- 250 g polędwiczek wieprzowych
- 4 młode marchewki grubo posiekane
- słoik czarnych oliwek drylowanych
- 6 ząbków czosnku przepołowionych
- 3 pory grubo posiekane
- 8 pieczarek grubo posiekanych
- opakowanie pomidorków koktajlowych
- pieprz
- sól
- tymianek
- sok z cytryny
- 3 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 200 ml wody
- kus kus kasza
1. Mięso kroimy w dużą kostkę, wrzucamy do worka foliowego. Dodajemy pieprz, sól, tymianek, skórkę i sok z 1 cytryny. Mieszamy intensywnie. Dodajemy oliwę oraz mąkę. Mieszamy i odstawiamy na czas krojenia warzyw.
2. Warzywa siekamy na grube elementy.
3. Rozgrzewamy patelnię i wrzucamy mięso. Rumienimy.Dolewamy wino.
4. Po ok. 5 minutach, wrzucamy wszystkie warzywa. Zmniejszamy ogień, dolewamy wodę. Zakrywamy patelnię szczelnie folią aluminiową i dusimy na małym ogniu 30 minut.
5. Dodajemy pomidorki koktajlowe, zakrywamy ponownie i dusimy kolejne 20 minut.
6. Zalewamy kaszę kus kus wrzątkiem na ok 1 cm powyżej jej poziomu w naczyniu do którego wsypaliśmy. Przykrywamy szczelnie.
Podajemy z lampką wina Sangiovese.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz