Co aby zrobić...i znikło z talerza.
Idealny ciąg dalszy majówki.
Składniki
dla 4 osób:
- 3 udka kurczaka
- 2 podudzia z kurczaka
- opakowanie pomidorków
- paczka zielonych
szparagów
- 10 młodych ziemniaków
- 1 pomarańcza
- 1 cytryna
- pieprz cyrtynowy
- sól gruboziarnista
- oregano
- tymianek
- oliwa z oliwek
- 4 pomidory średniej
wielkości
- 4 ząbki czosnku
- 2 szalotki
- 1 łyżka musztardy Dijon
- 1 łyżka sosu Worcestershire
- 1 łyżka octu winnego
białego
- 1 łyżka sosu sojowego
jasnego
- pieprz
- ½ łyżeczki sosu chili
- ½ łyżeczki cukru brązowego
Wszystko wrzucamy do blendera i mielimy na gładki
sos.
1. Włączamy
piekarnik na 220C, termoobieg. Ziemniaki myjemy dokładnie szczoteczką,
obsuszamy papierem. Wrzucamy do miski wlewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, sól i
pieprz.
Dokładnie obtaczamy. Przekładamy do szklanego pojemnika. Pieczemy 20
minut.
- Kurczaka wycieramy do sucha, nacieramy oliwą pieprzem solą i tymiankiem. Smażymy na złocisty kolor z każdej strony.
- Obieramy szparagi i myjemy pomidorki. Pomarańcz i cytrynę kroimy na plasterki.
- Wyjmujemy ziemianki, wlewamy ½ BBQ, układamy kurczaka i zalewamy resztą sosu. Pieczemy 25 minut 200C termoobieg.
- Dodajemy pomarańczę, cytrynę, oregano, szparagi i pomidorki. Pieczemy 15 minut.
Podajemy niezwłocznie.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz