Jest to lekko grillowana kanapka z wiejskiego chleba / ja uzyłam ekologiczny chleb orkiszowy / z szynką francuską, gruszką i serem roquefort.
Idealne danie na ciepły sierpniowy dzień, małe ale jakże sycące, pachnące tymiankiem i słodką gruszką, a dzięki serowi roquefort posiada wspaniały smak słodko-ostry. Jest to bardza popularne danie wśród Paryżan oczywiście z lampka białego wina. Ja polecam z lampką wody z cytryną, mietą i melisą.
Smacznego.
Tartines aux poires et roquefort.
Lista zakupów na 2 os.:
- 4 kromki grube chleba najlepiej wiejskiego z orzechami
- 4 plastry szynki parmeńskiej lub szynki bayonne
- 1 dojrzała gruszka
- plaster sera rokfor grubości kciuka
Gruszkę po wyjęciu gniazd nasiennych kroimy w podłuzne plasterki.
Grzanki układany w piekarniku / mikrofali na grill i czekamy az się lekko zrumienia po bokach.
Układamy na grzanki po koleji: szynkę, gruszkę i ser. Wstawiamy ponownie pod grill żeby rozpuścil się ser.
Podajemy z białym winem lub wodą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz