"A gdy już zniknęły w lesie
Śliczna się melodia niesie
A z nią piękna wróżka przybywa
A z nią piękna wróżka przybywa
Wróżka i to wróżka żywa.
Uśmiechnęła się wróżka miła
I do Kopciuszka tak przemówiła ...
A potem zamieniła myszki cztery
W piękne ogniste ogiery
Dynia wnet stała się karocą
A szczur stangretem wiadomo, po co
By lejce trzymał ognistych koni ... "
Królewski krem z dyni
wg. Le Cordon Bleu
Lista zakupów na 6os:
- 1 kg dyni
- 4 ziemniaki
- 2 marchewki
- galka muszkatałowa
- pieprz
- sól
- liście szałwi
- śmietana
- 1,2l rosołu z kury
- 1 trawa cytrynowa lub mała łyżeczka trawy cytrynowej ze słoiczka
- 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego lub 3 duże pomidory bez miąższu
- ryż
Warzywa kroimy w mniejsze elementy. Wrzucamy do garnka, zalewamy rosołem, posypujemy pieprzem, solą oraz ścieramy gałkę muszkatałową. Doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy gaz. Przykrywamy szczelnie, gotujemy 30/40min.
Wyjmujemy trawę sytrynową jeśli dodaliśmy do gotowania w całości.
Całość wlewamy do blendera i bardzo dokładnie mielimy. Dolewamy do zupy 100ml śmietany lub jogurtu. Dokładamy 8 listków szałwi i dalej mielimy.
Gotujemy ryż do zupy.
Do naczynia wsypujemy ryż, wlewamy zupę, dekorujemy liściem szałwi lub śmietaną.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz