25 października 2010

Pora na zupę z pora.

Bez zbędnych komentarzy...

Zimno.
Deszczowo.
Ciepła prosta zupa w formie kremu.
Istne smakowe szaleństwo.

Krem z pora i ziemniaków.

  • 3 pory kroimy dosyć drobno
  • 2 średnie ziemniaki, w małą kostkę
  • 50 ml białego wina półwytrawnego
  • 60 ml gęstego greckiego jogurtu
  • 3 łyżki startego parmezanu
  • 1 marchew, w talarki
  • 1 kostka rosołowa w żelu kura/warzywna
  • 500ml wody
  • 1 szalotka
  • gałka muszkatałowa
  • pieprz
  • sól w miarę potrzeby
  • masło
  • oliwa z oliwek
Wszystkie warzywa pokroić wg uznania byle dość drobno i obmyć dokładnie.
Na głębokiej patelni lub żeliwnym garnku roztapiamy 2 łyżki masła i 1 łyżeczkę oliwy.

Wrzucamy pora i cebulę na 2/3minuty.
Dodajemy resztę warzyw i podsmażamy kolejne 5/6miniut.

Wlewamy wodę i wrzucamy kostkę rosołową.
Gotujemy pod przykryciem 25min.

Zdejmujemy przykrywkę i wszystko bardzo dokładnie mielimy blenderem.
Dodajemy wino, parmezan i jogurt i ponownie mielimy.

Podgrzewamy ok.10min.

Podajemy z grzankami lub pieczonym bekonem.


Smacznego.

A w tym tygodniu

dynia dynia dynia
ostatnie kurki
mania pierogow
risotto
gnochi
i .....

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz