Zimno.
Deszczowo.
Ciepła prosta zupa w formie kremu.
Istne smakowe szaleństwo.
Krem z pora i ziemniaków.
- 3 pory kroimy dosyć drobno
- 2 średnie ziemniaki, w małą kostkę
- 50 ml białego wina półwytrawnego
- 60 ml gęstego greckiego jogurtu
- 3 łyżki startego parmezanu
- 1 marchew, w talarki
- 1 kostka rosołowa w żelu kura/warzywna
- 500ml wody
- 1 szalotka
- gałka muszkatałowa
- pieprz
- sól w miarę potrzeby
- masło
- oliwa z oliwek
Wszystkie warzywa pokroić wg uznania byle dość drobno i obmyć dokładnie.
Na głębokiej patelni lub żeliwnym garnku roztapiamy 2 łyżki masła i 1 łyżeczkę oliwy.
Wrzucamy pora i cebulę na 2/3minuty.
Dodajemy resztę warzyw i podsmażamy kolejne 5/6miniut.
Wlewamy wodę i wrzucamy kostkę rosołową.
Gotujemy pod przykryciem 25min.
Zdejmujemy przykrywkę i wszystko bardzo dokładnie mielimy blenderem.
Dodajemy wino, parmezan i jogurt i ponownie mielimy.
Podgrzewamy ok.10min.
Podajemy z grzankami lub pieczonym bekonem.
Smacznego.
A w tym tygodniu
dynia dynia dynia
ostatnie kurki
mania pierogow
risotto
gnochi
i .....
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz