12 października 2010

Przekąski, przystawki.

W ostatni piątek byłam u sąsiadki na "damskim party".
Jak to na domówce, było też mnóstwo jedzenia, a że w dodatku same kobiety to stoł uginał się pod talerzami.
Dziewczyny przynosiły sałatki, krewetki, koreczki, ciasta ... a ja z N. zrobiłyśmy bardzo szybkie kanapki.

Czas przygotowania 30min + zakupy ok 45min.

Zapraszam i polecam.


Pesto pesto Pesto

Najlepszy przepis jaki znalazłam kiedyś na kanapki z pesto. Jest znakomity, prosty i szybki do wykonania. Przy mniejszej ilości osób polecam zrobienie pesto samemu jednak my nie miałyśmy ani czasu ani małej ilości dziewczyn, poszłyśmy lekko na ustępstwa ilość/jakość.

W sklepie Auchan kupiłyśmy 4 słoiki pesto:

- klasyczne
- pomidorowo/kurkowe
- pomidorowe
- paprykowe



Do tego potrzebne nam będzie:

- bagietka
- ser GranaPadana
- suszone pomidory w oliwie
- bazylia świeża

Bagietkę kroimy na cieniutkie bułeczki. Każdą z nich smarujemy pesto, układamy pomidorka suszonego, plaster sera Grana ucięty obieraczką do warzyw i listek bazylii /opcjonalnie/.

Na każdy smak pesto przeznaczyć najlepiej jeden talerz.


Tuna salat z suszonymi pomidorami.

 
Od kiedy pamiętam moja mama robiła wyśmienitą sałatkę z tuńczykiem. Bardzo prostą i niebywale smaczną.
Taką sałatkę po modyfikacji można również zaproponować w formie kanapkowej.

- puszka kukurydzy z suszonymi pomidorami / bonduele/
- opakowanie majonezu
- 2 opakowania tuńczyka w sosie własnym
- łyżka musztardy
- sól
- pieprz
- kostka sera żółtego starta na grubej tarce / wielkość pięści/
- papryka suszona słodka
- opakowanie szczypiorku

Wszystko mieszamy, przyprawiamy do smaku i układamy na kanapkach.
Przybieramy pozostałym szczypiorkiem.



Łosoś na śniegu.


Nie ma to jak połączenie kremowego serka śmietankowego z łososiem, prostota zawsze urzeka.

- 250g wędzonego łososia
- 2 opakowania serka śmietankowego Turek
- opakowanie koperku
- 1 cytryna
- pieprz

Bagietki smarujemy serkiem, układamy łososia i koperek skrapiamy sokiem z cytryny i pieprzymy.



Tatar na bagietce.
 Ten przepis nie pojawił się na przyjęciu jednak wykorzystałam go jakiś czas temu jako przystawkę do czerwonego wina.

Tatar z wołowiny mogę jeść codziennie. Jak już kiedyś pisałam jestem w 80% mięsożercą. Dobrze zrobiony Tatar to wg. mnie poezja, a w dodatku kolejna prostota smaków.

- 300g wołowiny extra zmielonej 3 razy / 2 razy grubo, raz cienko/
- oliwa z oliwek
- pieprz
- sól
- żółtko
- 2 łyżki posiekanych kaparów
- 2 łyżki posiekanych grzybków z zalewy najlepiej prawdziwki
- 2 anchois posiekane
- 4 suszone pomidory z oliwy posiekane
- ½ łyżeczki sosu Winchester

Mieszamy bardzo dokładnie wszystkie składniki.
Muszą się przepleść w smaku minimum 1h.
Nakładamy na bagietkę i dekorujemy serem Padana.


Dziękuje za znakomita zabawę w wyśmienitym gronie!



1 komentarz: