11 października 2010

Rosołek z klopsikami i slodkim kalafiorem.

Moja córka uwielbia zupy.
Dzień bez zupy jest dla niej dniem straconym.
Czasem braknie mi pomysłów na nowe, ale wtedy sięgam po doskonałam sztuczkę!
Do bazy, dodaje nowe składniki i nowe przyprawy.

I tak właśnie dziś powstała przepyszna, delikatna w smaku no i naprawdę prosta zupa:

Rosołek z klopsikami i słodkim kalafiorem.

  • 500g mielonego mięsa z indyka
  • 2 jaja wiejskie
  • 2 marchewki drobno posiekane
  • 1/2 selera drobno posiekana
  • 1/2 pora drobno posiekana
  • średni kalafior
  • 4 suszone pomidory w całości
  • kminek tarty
  • pieprz
  • sól
  • zioła prowansalskie
  • ziele angielskie 5
  • owoc jałowca 4
  • liść laurowy 3
  • pomidor przekrojony na pól
  • 1 ząbek czosnku drobniuteńko posiekany
  • bułka tarta ok.4 łyżek
  • natka zielonej pietruszki / kolendra drobno posiekana


Do miski wrzucamy mięso, posiekaną natkę pietruszki, pieprz, sól, kminek, zioła prowansalskie, ząbek czosnku, 1 drobno pocięta marchewkę, 1/2 selera i pora pociętego w drobna kosteczkę. Dodajemy dwa jajka, bułkę tartą i bardzo dokładnie mieszamy.

Do garnka wlewamy ok 2L wody wstawiamy na gaz. Do gotującej się wody dodajemy pocięty wg. uznania kalafior i resztę składników. Doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy ogień.

Zaczynamy lepić z mięca małe kulki i delikatnie wrzucamy je do garnka.
Uwaga! Na początku gdy pulpeciki nie wypłyną same nie mieszamy!

Po wrzuceniu wszystkich polpecików zmniejszamy gaz i gotujemy pod przykryciem ok 1.5h.
Nie pozwólmy aby mocno bulgotało.




Nalewamy, wąchamy i jemy!
Proponuje posypać natką pietruszki lub kolendrą na zakończenie.




Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz