9 października 2010

Wołowina w wersji mini.


Tak bardzo mocno spodobał mi się przepis z ostatniej Kuchni nr 10-2010 wołowina Wellington w wersji mini, że nie mogłam się jej oprzeć!
Świetny pomysł, ba idealny na dzisiejszy wieczór z przyjacielem przy piwie!

Jakoś nie wyobrażam sobie jednak poszukiwania wołowiny Wellington w Wielkopolsce, tak też skorzystam z mielonej wołowiny od Dr.Maryniaka. Idealna, krwisto/czerwona, pięknie pachnąca, niepowtarzalna i piękna!

Przepis jest prosty, nie wymaga siedzenia w kuchni. Cały farsz można przygotować przed przyjściem gości.
Podczas pieczenia zapach jest tak wspaniały, że goście zjedzą każdą ilość!

Do oryginalnego przepisu dodałam pomidorową salsę...mniam.


Wołowina Maryniak w wersji mini z salsą pomidorową.

Salsa na 3 os:
  • 5 duzych pomidorów
  • 1/2 papryczki chili
  • szalotka
  • 2 ząbki czosnku
  • dymka
  • kolendra
  • pieprz
  • sól
  • oliwa z oliwek
  • ocet winny czerwony
Polecam zacząć od salsy gdyż można ją przygotować nawet dzień wcześniej.
Pomidory ze skórą nacunamy na krzyż, polewamy oliwą z oliwek i wstawiamy do piekarnika na ok 20 min na najwyższy poziom grilowania. Musimy im zwęglić delikatnie skórkę, dzięki temu nasza salsa będzie niesamowicie słodka i wyjątkowa.

Wyjmujemy pomidory na talerz czekamy aż ostygna.
Kroimy je na mniejsze kawałki, układamy na sitko i wyjmujemy z nich pestki. Zostawiamy aby ociekły.
W tym czasie kroimy resztę składników w drobniutką kostkę.
Pomidory mielimy w blenderze, przekładamy je do miseczki i dodajemy resztę składników.
Doprawiamy, mieszamy.

Farsz z wołowiną i warzywami:

1. Warzywa i zioła:
  • ziarna kolendry łyżeczk
  • ziarna kminu łyżeczka
  • ziarna czarnego pieprzu łyżeczka
  • peperoncino / chili wg.własnego poziomu ostrości
  • sól
  • 1 czerwona cebula drobno posiekana
  • 1 marchew obrana i drobno posiekana
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łodyga selera naciowego obrana i pokrojona na małe kawałki
Kolendrę, kmin, pieprz i peperoncino prażymy na patelni. Przekładamy do moździeża. Rozgniatamy.
Na patelnię wlewamy 3 łyżki oliwy smażymy 10 min wszystkie warzywa. Po tym czasie dodajemy przyprawy i smażymy jeszcze 1 min.
Patelnię wystawiamy na balkon aby wystygła.

2. Mięso i końcowy farsz.
  • 500g mielonej wołowiny bardzo dobrej jakości
  • 200g czerwonej fasoli z puszki
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól
  • piperz
  • kolendra lub natka pietruszki
  • jajko
  • 2 łyżeczki bułki tartej
Do miski wkładamy mięso, dodajemy wszystkie powyższe składniki + ostygnięte warzywa.
Mieszamy całość bardzo dokładnie, sprawdzamy czy jest odpowiednio słone.

3. Nakładamy i pieczemy!
  • 4 płaty ciasta francuskiego
  • 1 jajko roztrzepane
  • mąka
  • ser chedar starty na grubyc oczkach
Wstawiamy piekarnik na 200C
Sypiemy blat mąką.
Rozwałkowujemy każdy płat na prostokąt i tniemy na pół.
W 3/4 długości okładamy farsz, posypujemy go serem.
Boki, dół i górę ciasta malujemy pędzelkiem umoczonym w jajku.
Bardzo dokładnie i delikatnie sklejamy.
Jeśli ciasto nie będzie dokładnie sklejone rozpadnie się podczas pieczenia.
Układamy paszteciki na blachę wyłożona pergaminem.



Po sklejeniu wszystkich smarujemy je delikatnie pozostałym jajkiem.
Zmniejszamy tem do 160C.
Pieczemy 25min.



Podajemy ciepłe z salsą i piwem!



Smacznego




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz