28 lutego 2011

Cannelloni z mięsem i szpinakiem.

Popisowe danie mojej drugiej połowy.
Wyśmienite w smaku, posiadające wiele odsłon sosu i nadzienia.
Ile razy podawana tyle razy inna!

Nadzienie:


250g mięsa z indyka
1 cebula
2 szalotki bananowe
2 ząbki czosnku
pieprz
sól
Podsmażamy na średnim ogniu i oliwie z oliwek ok. 5min.

Opakowanie odsączonego poszatkowanego mrożonego szpinaku wrzucamy do mięsa mieszamy aż do momentu utworzenia jednolitej masy. Dodajemy peproncino.
Odstawiamy do ostygnięcia.

Sos:

1 cebula
2 ząbki czosnku
2 puszki szatkowanych pomidorów
oregano łyżka
bazylia łyżka
mieszanka ostrych papryczek szczypta
oliwa z oliwek
cukinia
marchewka
czarne oliwki

Warzywa siekamy/kroimy w elementy w uznania.



Pokrojony czosnek i cebulę podsmażamy na oliwie dodając oregano, dodajemy do całości pomidory i resztę składników. Cukinię dodajemy po ok. 20min.
Dusimy aż sos lekko odparuje i stanie się gesty.




Nakładamy w rurki makaronu canelloni nasze nadzienie ze szpinakiem.
Układamy w brytfance.
Zalewamy sosem posypujemy serem grujer,parmezanem i posiekana kulą mozarelli.

Zapiekamy w termoobiegu 160C 25min + grill 7min.

Samcznego.

2 komentarze:

  1. o jak fajnie jest zjadać takie popisowe dania połówek :) to zapowiada się super!

    OdpowiedzUsuń
  2. Popisówka! Było MEGA pyszne tylko zjadło się zdecydowanie za szybko. Do takiego dania musi być coś wyjątkowego w kieliszku! Na to byłam przygotowana - Valpolicella Ripasso 2009! Rozgrzane słońcem włoskie winogrona, czerwone owoce i ciemna czekolada na finiszu............

    OdpowiedzUsuń