2 lutego 2011

Sernik z malinami na serku ricotta i cieście francuskim.

Są takie chwile, są nawet takie dni jak dzisiejszy gdzie ma ktoś wpaść na kawę, usiąść, pogadać, a my nie mamy nic do tej małej czarnej.

Mój gość uwielbia serniki, ale nie lubi słodkiej kawy.
Otwieram lodówkę, jajka, ser ricotta, śmietana, pomarańcz, w zamrażarce maliny i ciasto francuskie.

No proszę i mamy deser, baa! nawet bym powiedziała że mamy ciasto!
Totalnie, kompletnie nie trzeba umieć piec, można być antytalencie kuchenne, kulinarne a ten sernik wam wyjdzie! Gwarantuje!



Sernik z malinami na serku ricotta i cieście francuskim.



I oto przepis dla wszystkich antytalentów kulinarnych i osób nie mających czasu, nie lubiących i stroniących od kuchni!

Sernik wyszedł doskonały w smaku!
Polecam na co dzień, a dla niegotujących hm....idealny na Walentynki aby zaskoczyć swym ukrytym talentem kulinarnym!


Lista składników:
  • forma do tart / np Duka z wyjmowanym dnem
  • papier do pieczenia / odrysować większe kółko niż dno tarty
  • płat ciasta francuskiego świeży / w ostateczności mrożony
  • opakowanie malin mrożonych / nie wyjmować z zamrażarki wcześniej
  • opakowanie serka ricotta
  • 3 jaja / 2 całe + żółtko
  • 50ml śmietany 36%
  • 100ml cukru białego drobno mielonego
  • skórka z pomarańczy / opcjonalnie
  • szczypta gałki muszkatałowej
1. Piekarnik termoobieg 200C.
2. Mrożone ciasto wałkujemy zwykłe otwieramy.
3. Wykładamy brytfannę papierem, układamy ciasto, formujemy palcami, nie obcinamy wystających elementów jedynie obrywamy lekko.
4. Wrzucamy zamarznięte maliny na dno ciasta.
5. W misce miksujemy ser, cukier, jaja, śmietanę, skórkę, gałkę...wszystkie składniki.
6. Nalewamy na maliny delikatnie, potrząsamy brytfanną lekko by masa się równomiernie rozłożyła.

Wstawiamy do piekarnika, 180C 25minut, 150C 10min.

Wyjmujemy podajemy jemy smaczego



Smacznej Walentynki!

Opiszcie swe relacje jak się udał "Wasz Sernik" ?

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz