26 lutego 2011

Wczesno wiosenna zupa Minestrone ...


W głębi duszy i nawet w najgorszych scenariuszach nie zakładałam scenariusza powrotu zimy.
Wszystkie znaki na niebie i ziemi wskazywały, że w tym roku niebywale szybko zawita do nas wiosna.

Mój "prywatny kret" obudził się w sadzie i wyruszył na pierwsze w tym orku zrycie trawnik, listki od krokusów wstydliwie zaczęły ukazywać się, pies szaleńczo zaczął wymieniać sierść...i tu nagle śnieg, zima, tepmeratury poniżej 15C.

Jak Wy mi tak to ja Wam tak!
Będę mieć wiosnę choćby nie wiem co!

Minestrone zupa, moja wiosna na talerzu.



Lista składników:
  • 1 cukinia
  • 1 puszka pomidorów w kawałkach
  • 1/2 kapusty włoskiej
  • 1 słodki ziemniak
  • szklanka białej fasoli / przed włożeniem do zupy gotujemy ją w wodzie 30min
  • 2 marchewki
  • koper włoski
  • 1l wywaru z kury
  • makaron włoski
  • 2 ząbki czosnku
  • pieprz
  • sól
  • natka pietruszki
  • oliwa z oliwek
Fasolę gotujemy 30min na małym ogniu.
Wszystkie warzywa kroimy w sporą kostkę.
Do wywaru z kury / może być z ekologicznej kostki/ wrzucamy warzywa gotujemy 45min pod przykryciem.
Dokładamy fasolę i makaron gotujemy 15 min.

Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz