Jest to kolejna potrawa na wasza zamówienie, starter lub danie główne na Walentynki lub spotkanie z bliską osoba.
Polecam tą niebywale prostą potrawę, delikatną w smaku i piękną na talerzu.
Przepis na 2 osoby:
2 kule mozarelli
sól morska
świeżo zmielony czarny pieprz
1 cytryna
1 pomarańcza
opakowanie rucoli
1 glówka salaty radicchio lub innej kolorowej mieszanki sałat
mięta świeża
4 plastry szynku prosciutto / ja kupuje w Auchan/
parmezan obrany obieraczką do warzyw na wiórki
gęsty ocet balsamiczny
1 porcja dressingu cytrynowego.
*Dresing cytrynowy:
do małego słoiczka wlewamy: 3 i pół łyżeczki soku z wyciśniętej cytryny, 10 łyżek oliwy z oliwek, sól morska i pieprz. zakręcamy i mocno mieszamy.
Wykładamy 2 talerze. Układamy na kądżym delikatnie rozerwaną kulę mozarelli. Sypiemy ją solą i piperzem i świeżo otartą skórką z cytryny. Na górę układmy po 2 plastry pomarańczy / obranej ze skóry i białej powłoki /.
W misce mieszmy różne sałaty z mietą i derssingiem cytrynowym.
Na decse układmy po 2 plastry szynki , umieszczamy na nich garść listków sałaty i zwijamy w rulonik. Układamy je na pomarańczy. Sypiemy wiórkami parmezanu, reszta mięty oraz kropiemy octem balsamicznym.
Na decse układmy po 2 plastry szynki , umieszczamy na nich garść listków sałaty i zwijamy w rulonik. Układamy je na pomarańczy. Sypiemy wiórkami parmezanu, reszta mięty oraz kropiemy octem balsamicznym.
lubię sałatki z pomarańczami:)
OdpowiedzUsuń