12 lutego 2011

Drożdżówka z imbirem pomarańczą i kardamonem.

A oto pierwasze cisto z Walentynkowego menu:
7 g drożdży suszonych
400 g mąki pszennej / ja używam szymanowską
150 g cukru
10 kropli aromatu pomarańczowego
szczypta soli
100 ml mleka
100 g masła
1 jajko + 1 żółtko
świeżo starta skórka z 2 pomarańczy
imbir pokrojony w paseczki / z dł. około 5cm
szczypta kardamonu




W misce mieszam suche składniki, potem dolewam mleko i jaja i dokładam resztę ciągle mieszając.

Uwielbiam ugniatać i zagniatać ciasto drożdżowe...spróbujecie jest to niezwykle sexowna czynność!

Po połączeniu wszystkich składników, formuje z ciasta kulę, obsypuję ją mąką i wkładam do miski. Zakrywam pieluchą tetrową / ściereczką kuchenna i wstawiam na 1h do piekarnika / zimnego, ale tam ciasto w spokoju sobie rośnie.

Po tym czasie smarujemy foremkę do ciasta max dł.30cm masłem i posypujemy tartą bułką. układamy nasze ciasto, odstawiamy znowu w spokojne miejsce do ponownego wyrośnięcia.

W tym czasie wstawiamy piekarnik na 200C.

Po wyrośnięciu, ciasto smarujemy pędzelkiem umoczonym w mleku lub dla bardziej ambitnych sypiemy kruszonką i wstawiamy nasze ciasto drożdżowe do piekarnika na 180C 35min.





Jemy jemy jemy! Proponuje podanie z herbatą z imbirem i plastrem cytryny!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz