Stało tam około 20/30 osób i sprzedawało grzyby.
Nigdy nie mam zaufania do postronnych osób w sprawie jadalności grzybów, ufam jedynie moim najbliższym gdyż są maniakami grzybobrania i robią to od wielu lat.
Skusiłam się jednak na zakup bo oferta była rewelacyjna 2kg prawdziwków 20pln!
Risotto z prawdziwkami wersja prosta.
Lista zakupów na 3 głodne osoby lub 4 zwykłe porcje ;-)
- opakowanie ryżu Arborio, ja zawsze używam poniższej firmy
- 600ml rosołu z kury, może być rosół w żelu Knorr
- 200ml śmietany 36% z Łowicza
- 1/2 kostki śmietany
- szklanka tartego parmezanu
- 6 Prawdziwków
- tymianek
- pieprz
- sól
- oliwa truflowa
- 2 ząbki czosnku
- 1 szalotka
Czosnek i szalotka w drobna kostkę.
Rozgrzewamy patelnię, wrzucamy łyżkę masła, szalotkę, czosnek i 3/4 opakowania ryżu.
Podsmażamy do momentu gdy ryż nie zacznie się szklić.
Zaczynamy stopniowo wlewać bulion, tak aby delikatnie przykrywał nam ryż. Czekamy aż wchłonie bulion i wlewamy trochę śmietany, następnie bulion i wrzucamy pokrojone grzyby w dość duże kawałki.
Dodajemy 1/4 masła, pieprz. Gdy wchłonie naprzemiennie wlewamy bulion i śmietanę.
Po ok 15 minutach sprawdzamy czy ryż jest już dobry i czy potrawa nie jest zbyt mało słona.
Ja nie solę wcześniej z uwagi na to iż bulin zazwyczaj jest już dość słony, czekam zawsze na koniec.
Jeśli stwierdzimy, że ryż jest już dla nas odpowiedni, wyłączamy gaz.
Wrzucamy do niego 3/4 szklanki parmezanu, pozostałe masło, dwie łyżki oliwy truflowej, mieszamy i przykrywamy szczelnie.
Czekamy 5 minut, nakładamy porcje, posypujemy resztą parmezanu.
Smacznego wam życzę!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz