Ciasto w podziękowaniu...
Dziękuje.
Składniki:
- 1 plat ciasta francuskiego
- 8 śliwek węgierek
- 150ml koniaku
- 150g brązowego cukru
- 1 jajko + 2 żółtka
- 300ml śmietany kremówki
- trochę mąki
- masło
Do rondla wlewamy koniak i 50g cukru, gotujemy i wrzucamy śliwki połówki bez pestek.
Gotujemy 15min.
W misce mieszamy jaja i cukier.
W rondelku gotujemy śmietanę.
Dodajemy i mieszamy.
Rozwałkujemy ciasto. Formę smarujemy masłem i układamy.
Zmiejszamy temperaturę do 160C.
Odstawiamy śliwki. Zdejmujemy z nich skórę i kroimy na pół. Układamy na cieście.
Zalewamy masą z miski.
Wstawiamy do piekarnika na 40 min.
Podajemy schłodzone z sosem ze śliwek.
Smaczeeego A.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz