Nie cały oczywiście, jak na razie od połowy.
Od środy czuje się jak by mi ktoś robił Prima a Prilis albo jakbym się uwikłała w jakiś chory "dzień świra".
Wszystko wychodzi na opak.
Psują się prawie wszystkie elektroniczne rzeczy których dotykam. Dziś np: wybuchł mi w kuchni czajnik elektryczny, a gdy otworzyłam lodówkę to nagle wyłączyli światło, i to na 3 godziny.
A miałam w planach piec sernik...
No ale wieczór się zblizył i trzeba zakasać rękawy, brać się do roboty!
Mam takie głęboki przeświadczenie, że po upieczeniu tego sernika wszystko trysnie jak bańka mydlana i skończą się te dziwne przypadki.
Zobaczmy więc.
Sernik cytrynowy z ricottą i jeżynami,
na poprawę chumoru!
Lista składników na tartę 15cm:
Ciasto:
- 180g mąki
- 4 łyżki drobnego cukru brązowego
- 120g zimnego masła
- żółtko
- sól
- 1-2 łyzki lodowatej wody
- opakowanie jeżyn
- skórka z 2 cytryn
- skórka z 1 limonki
- sok z jednej cytryny
- śmietana 36% 125ml
- ser ricotta 1 opakowanie
- 85g cukru białego drobno mielonego
- 2 jaja
Ciasto rozdrabniamy w mikserze lub blenderze, nie polecam robienia rękoma gdyż masło się szybko rozpuści.
Zagniatamy ciasto w kulę i przekładamy do woreczka plastykowego na 20 min do lodówki.
Po tym czasie wykładamy na blat czekamy ok 15 min i zaczynami je delikatnie wałkować.
Formę smarujemy masłem.
Ciasto nawijamy na wałek i przekładamy na formę. Równomiernie nakłuwamy widelcem.
Wstawiamy piekarnik na 200C.
Pieczemy ciasto 15 min w temeraturze 180C/190C.
W tym czasie w misce mieszamy na gładką, jednolitą masę wszystkie składniki prócz jeżyn.
Przelewamy całość na podpieczone ciasto.
Dekorujemy jeżynami i skórką z cytryny i limonki.
Wstawiamy ponownie do piekarnika na 25/30 minut.
Zostawiamy do calkowitego ostygnięcia, najlepiej całą noc...
Sąsiadka ma chyba u nas czujki smakowo zapachowe w piekarniku, przyszła zaraz po upieczeniu....
a ja...
Sąsiadka ma chyba u nas czujki smakowo zapachowe w piekarniku, przyszła zaraz po upieczeniu....
a ja...
...ja nie wytrzymałam całej nocy, no prawie całej, wstałam obudzona snem o jedzeniu tego sernika i go po prostu musiałam zjeść!
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz