Otwieram lodówkę.
Ciasto francuskie, sos pomidorowy, świeży szpinak, kozi ser i szynka szwardzwaldzka, a w schowku oliwki.
No to mamy cała kolację!
Tarta Francuska z kozim serem i szpinakiem.
Lista zakupów na 2/3 osoby:
- 1/2 opakowania ciasta francuskiego Blikle'go
- sos pomidorowy
- peperoncino
- 1/2 opakowania świeżego szpinaku
- ser kozi
- oliwki zielone
- 6 plastrów szynki szwardzwaldziej
- pieprz
- sól
- oliwa z oliwek
Rozgrzewamy piekarnik na 200C.
Wyjmujemy z zamrażarki ciasto francuskie, czekamy aż ogrzeje sie.
Sypiemy delikatnie mąką blat kuchenny, rozwałkowujemy ciasto.
Smarujemy sosem pomidorowym, sypiemy pieprzem, solą, peperoncino.
Blanczujemy szpinak ok 1 minuty.
Układamy go na tartę, następnie oliwki, szunkę i ser.
Zmniejszamy temperaturę do 180C.
Zlewamy delikatnie tartę oliwą z oliwek i wstawiamy do pieca na 15minut.
Kroimy na kawałki.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz